În perioada 26 februarie – 1 martie 2024, un grup format din 7 elevi și un profesor de la Colegiul Economic “Octav Onicescu” Botoșani a participat la o mobilitate de grup la liceul Mumine Hatun Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi, Selçuklu/Konya, mobilitate din cadrul Proiectului de acreditare Erasmus+, codul de proiect: 2023 – 1 – R001- KA121- SCH- 000124836, domeniul Educație școlară.
În activitățile de mobilitate de 5 zile au participat elevi din clasele IX-XII, cu vârste cuprinse între 15-19 ani, care studiază la Filiera tehnologică, Profil Servicii: Domeniile Economic și Turism și alimentație. Elevii selectați corespund grupului țintă (elevi din medii defavorizate, ai căror părinți sunt plecați în străinătate sau care beneficiază de bursă socială).
În timpul mobilității, elevii au participat la cursuri de:
- Limba engleză: la lecție au participat activ elevii români împreună cu cei turci. Metoda de predare-învățare-evaluare a fost cea a jocului de rol (folosit și în România), în care copiii alegeau un anumit personaj sau situație (dintr-o poveste, dintr-un desen animat sau poate chiar din viața reală) și intrau în pielea lui, imitându-l, apoi improvizau, dezvoltând noi scenarii în care creau situații cu totul noi ;
- Geografie: un student turc ne-a întâmpinat cu un mesaj de bun venit în limba română.
- Stiintele Naturii: au fost realizate machete, exponate (bărcuțe, avioane, roboți), flori din materiale reciclabile
- Educație fizică: toți elevii români și turci au jucat diverse jocuri în care elevii și-au dezvoltat spiritul de echipă, viteza de reacție, gândirea, spiritul analitic, atenția și concentrarea.
- Religie: elevii au participat la rugăciune. Textul a fost proiectat de un videoproiector atât în limba turcă, precum și în limba română.
În prima zi de mobilitate, au vizitat școala gazdă Mümine Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi din Selçuklu/Konya, Turcia, au prezentat România, orașul Botoșani și liceul în care studiază.
Copiii s-au plimbat în Parcului Central Konya, au admirat lebedele albe și negre de pe lacul din parc, au vizitat moscheea din apropiere, au vizitat centrul vechi al orașului. În bazarul orașului au negociat prețurile dezvoltându-și calitățile antreprenoriale, pentru a-și controla emoțiile și bineînțeles, comportamentul verbal/nonverbal, dar și pentru a putea lua decizia corectă, chiar dacă de multe ori acest lucru se întâmplă sub presiune.
Vizita la Centrul de Știință i-a impresionat foarte mult. Au obținut informații noi din diverse domenii: robotică, astronomie și astrofizică, mineralogie, geografie, seismologie, fizică, construcții LEGO, botanică și anatomie, climatologie, dezvoltare durabilă. Au fost impresionați de Capadocia (relieful specific i-a surprins), biserica creștină din Sille, Mausoleul Mevlana.
În ultima zi de mobilitate, elevii celor două școli au prezentat obiceiuri și tradiții din cele două țări.
Elevii au comunicat în limba engleză. Au schimbat adresele de e-mail, Instagram, Facebook pentru a coresponda.