Funcţiile pe care le deţine şi le-a deţinut profesorul botoşănean pot continua, iar discuţiile cu el pot explica, măcar parţial, de ce tinerii români sunt atât de buni informaticieni. Răspunsul face legătura cu dascălii care îi îndrumă, profesori ca Adrian Panaete, care, deşi a început să adune premii internaţionale de mai bine de şapte ani, a preferat să rămână anonim şi să-i lase pe elevi în lumina bliţurilor.
Ultimii paşi făcuţi la nivelul structurilor ce coordonează olimpicii informaticieni i-au dat posibilitatea reporterului să stea de vorbă cu laurianul Panaete. „Un olimpic în informatică are nevoie de tehnici pe care nu le învaţă la clasă ci în centrele de excelenţă. De abilităţi de programator, de utilizator al calculatorului, de cunoştinţe teoretice dar şi aplicate. Se lucrează mult şi din pasiune, iar rezultatele recompensează efortul depus.”, ne-a explicat profesorul.
In cei 7 ani de când coordonează în diverse forme elevii români la competiţiile internaţionale, ţara noastră a obţinut zeci de medalii. Numai la Olimpiada Internațională de Informatică, Romania a obținut 20 de medalii, din care 7 de aur, 8 de argint şi 5 de bronz. „Stăm foarte bine, în comparaţie cu multe alte ţări, palmaresul all-time al României fiind de 103 medalii. Practic, în ultimii ani, de la Internaţionale toţi reprezentanții României se întorc cu medalii iar echipa se plasează constant în top 10.”, a detaliat profesorul.