Un botoşănean va fi coordonatorul loturilor naţionale de informatică, atât la juniori, cât şi la seniori!

In cei 7 ani de când coordonează în diverse forme elevii români la competiţiile internaţionale, ţara noastră a obţinut zeci de medalii. Numai la Olimpiada Internațională de Informatică, Romania a obținut 20 de medalii, din care 7 de aur, 8 de argint şi 5 de bronz.

Un botoşănean va fi coordonatorul loturilor naţionale de informatică, atât la juniori, cât şi la seniori!

Adrian Panaete

Profesor la Colegiul Naţional "A.T. Laurian", Adrian Panaete tocmai a revenit de la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe de la Piatra Neamț, unde a fost președinte al Comisiei Științifice. El a fost desemnat şi "team leader" al echipei reprezentative a României la Olimpiada de Informatică a Ţărilor din  Europa Centrală ce se va desfăşura în august la Varşovia, în timp ce pentru Balcaniada de Informatică, din luna iulie, va fi membru al comisiei ştiinţifice.

Funcţiile pe care le deţine şi le-a deţinut profesorul botoşănean pot continua, iar discuţiile cu el pot explica, măcar parţial, de ce tinerii români sunt atât de buni informaticieni. Răspunsul face legătura cu dascălii care îi îndrumă, profesori ca Adrian Panaete, care, deşi a început să adune premii internaţionale de mai bine de şapte ani, a preferat să rămână anonim şi să-i lase pe elevi în lumina bliţurilor. 

Ultimii paşi făcuţi la nivelul structurilor ce coordonează olimpicii informaticieni i-au dat posibilitatea reporterului să stea de vorbă cu laurianul Panaete. „Un olimpic în informatică are nevoie de tehnici pe care nu le învaţă la clasă ci în centrele de excelenţă. De abilităţi de programator, de utilizator al calculatorului, de cunoştinţe teoretice dar şi aplicate. Se lucrează mult şi din pasiune, iar rezultatele recompensează efortul depus.”, ne-a explicat profesorul. 

In cei 7 ani de când coordonează în diverse forme elevii români la competiţiile internaţionale, ţara noastră a obţinut zeci de medalii. Numai la Olimpiada Internațională de Informatică, Romania a obținut 20 de medalii, din care 7 de aur, 8 de argint şi 5 de bronz. „Stăm foarte bine, în comparaţie cu multe alte ţări, palmaresul all-time al României fiind de 103 medalii. Practic, în ultimii ani, de la Internaţionale toţi reprezentanții României se întorc cu medalii iar echipa se plasează constant în top 10.”, a detaliat profesorul. 
 
Chiar dacă va fi prins cu pregătirea lotului naţional, Adrian Panaete şi-a propus ca în următorii ani să se implice şi în ridicarea performanţelor elevilor botoşăneni. „Cel mai bun loc obţinut de judeţul Botoşani in clasamentul pe județe a fost locul 8. În urmă cu câţiva ani un elev botoşănean a ajuns în lotul naţional introducând asfel județul într-un grup select alături de Bucureşti, Iaşi, Prahova, Dolj şi alte câteva județe care au mai ajuns la aceasta performanță. Consider că lotul botoşănean este suficient de puternic încât să producă încă un elev în următorii ani pentru lotul naţional.”, sunt cuvintele profesorului. 
 
Care este secretul pentru rezultatele foarte bune la nivel internaţional?  Poate şi faptul că în pregătirea olimpicilor sunt implicaţi studenţii, foştii premianţi, aşadar, astfel încât se asigură o continuitate a pregătirii. „Nu aş vrea să critic neapărat, dar la alte discipline de olimpiadă acest lucru nu se întâmplă şi cred că e o greşeală.”, ne-a mai dezvăluit dascălul. (Comunicat de presa)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

De la 1 august, începe imunizarea tinerilor cu vârste între 12 şi 17 ani cu vaccinul Spikevax

astăzi, 11:49
211

De pe 1 august platforma de programare pentru imunizarea împotriva COVID-19 va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, cu serul prod...

Comunicat ALDE Botoșani: Furtună de incompetență peste sectorul feroviar, protejată de Ministerul Transporturilor

astăzi, 08:29
118

Furtunile din ultimele zile, care au afectat rețeaua feroviară, au generat pagube mult mai mici decât furtuna de incompetență care a pus la pământ transportul feroviar în ultima...

Concurs al salvatorilor organizat de ISU

Vineri, 30 Iulie 2021
187

Pompierii sunt oameni puternici, curajoși și dedicați unei cauze nobile: salvarea vieții. Pentru a se pune în slujba vieții muncesc mult să-și mențină condiția fizică la un nivel ridi...