Transportul gratuit pentru elevii navetiști din Botoșani, pus sub semnul întrebării. „Dacă nu le dăm banii nu vor vrea să discute cu noi”

De la începutul anului școlar 2023 – 2024, unii părinți din Botoșani au fost nevoiți să facă tot posibilul să facă rost de bani ca să plătească abonamentele de transport pentru copiii lor.

Transportul gratuit pentru elevii navetiști din Botoșani, pus sub semnul întrebării. „Dacă nu le dăm banii nu vor vrea să discute cu noi”

   Foto: Monitorul de Vaslui

Situația transportului gratuit pentru elevii navetiști din Botoșani este și acum pusă sub semnul întrebării. De la începutul anului școlar și până acum doar o parte din transportatorii din Botoșani au mai acceptat să ofere abonamente gratuite elevilor, asta după ce societățile nu și-au văzut banii pentru abonamente de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ).

Potrivit oficialilor din educația botoșăneană, din septembrie și până în luna ianuarie un singur transportator a dus copiii gratuit la școală, acesta neacoperind toate rutele din județ. În lunile octombrie, noiembrie și decembrie doar doi operatori au mai dat abonamente gratuite copiilor.

La finalul anului 2023 a fost dată Hotărârea de Guvern nr. 1337 din 29 decembrie 2023 privind faptul că plata sumelor forfetare se poate face retroactiv după adoptarea hotărârii de Consiliul Județean cu avizul ANRSC. Astfel, plata se face în termen de 30 de zile de la data adoptării acestei hotărâri de CJ, prin care se aprobă și valoarea unitară lei/km.

În ședințele extraordinare care au avut loc în ultimele două săptămâni la Consiliul Județean (CJ) din Botoșani aceste aspecte au fost votate de consilierii județeni, iar proiectele de pe ordinea de zi au trecut.

Ce spun oficialii din educație despre această situație

Prof. Cristina Bălăucă, inspector școlar adjunct în cadrul IȘJ Botoșani, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro că li s-a comunicat de la Ministerul Educației că, până la 1 februarie, trebuie să rezolve situația transportului gratuit pentru elevii din Botoșani.

Astăzi am avut o altă videoconferință cu Ministerul, în care ni s-a explicat exact în ce situație stă fiecare județ și să încercăm să punem până la 1 februarie situația în regulă. Avem deja suma forfetară dată de la Consiliul Județean, pe o anumită parte a anului școlar vom da ceea ce a spus ANRSC-ul la nivel național, iar restul în funcție de traseele pe care le avem vom intra din nou pe abonamente gratuite acolo unde sunt contractele terminate. Dar cum primim fiecare contract finalizat îl punem în aplicare, iar din urmă vom da copiilor sume forfetare”, a declarat prof. Cristina Bălăucă, inspector școlar adjunct în cadrul IȘJ.

Oficialul spune că din septembrie, când a început școala, și până în ianuarie, doar un transportator a dus copiii gratuit la școală, deși nu a primit bani de la IȘJ.

„O singură firmă a făcut transport gratuit din septembrie până în ianuarie. Dacă au avut abonament gratuit nu primesc sumă forfetară, dacă nu au avut abonament gratuit primesc o sumă forfetară dar raportată la nivel național. Ceea ce ni s-a transmis de la ANRSC”, a adăugat prof. Cristina Bălăucă.

„Dacă nu le dăm banii nu vor vrea să discute cu noi”

Mai mult decât atât, oficialii botoșăneni spun că dacă nu le vor da banii transportatorilor aceștia nu vor vrea să stea la discuții.

„Niciun operator nu a refuzat să ne dea abonament gratuit în septembrie, dar vedem de acum, că de la 1 ianuarie au fost încheiate noi contracte cu operatorii și vom avea noi discuții cu aceștia. Trebuie să facem tot posibilul zilele acestea să le dăm bănuții, pentru că dacă nu le dăm banii nu vor vrea să discute cu noi. Se rezolvă, dar nu 100% pentru că nu toate traseele sunt acoperite. Nu este doar la noi, situația este în toată țara. Avem traseele mărginașe care nu sunt acoperite de transportatori”, ne-a mai declarat Cristina Bălăucă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
808

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
335

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
911

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...