Tot mai multe școli închise în Botoșani

Tot mai multe școli închise în Botoșani

Satele îşi pierd locuitorii, iar şcolile se închid pentru că nu mai au elevi. Doar judeţul Botoşani pierde 1.500 de elevi la fiecare patru ani. 

Zece şcoli s-au închis în ultimii doi ani, iar în altele mai sunt doar câteva învăţătoare care adună cu greu în bănci copii de vârste diferite.

În şcoala din satul Horodiştea, două învăţătoare şi o educatoare se ocupă de educaţia copiilor. Îi adună pe toţi în trei săli de clasă şi le predau. 

Sunt ani buni de când populaţia şcolară este în scădere, în ultimul timp parcă mai mult decât altă dată. Familiile au unu-doi, sunt foarte rare familiile care au trei copii”, spune educatoarea Maria Tomacu, pentru Antena3.

Şapte săli de clasă au lacătul pe uşă. Şcoala din Horodiştea, reabilitată cu fonduri guvernamentale, este acum o clădire inutilă. Încă de anul trecut, localnicii comunei numărau casele goale, lăsate în urmă de familiile tinere care muncesc în străinătate. 

La fel este şi în Păltiniş, satul din comuna cu acelaşi nume. Şcoala numără de la un an la altul tot mai puţini elevi. 

„În 2010, aveam 370 de copii, acum cinci ani aveam 260 şi în prezent, aşa cum am spus, sunt 190 de copii”, spune Vica Pietrosu, directoarea unei şcoli din comuna Păltiniş.

La fiecare patru ani, judeţul Botoşani pierde 1.500 de elevi. Cea mai mare problemă e la sate, unde, ca să înveţe carte, copiii sunt obligaţi să facă naveta spre centrul comunei. 

Liderii sindicali se aşteaptă şi la reducerea posturilor pentru profesori. Anul viitor, scrie Antena3, alte şase şcoli şi grădiniţe din judeţ îşi vor închide porţile. 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
574

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
79

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
104

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...