Tot mai multe școli închise în Botoșani

Tot mai multe școli închise în Botoșani

Satele îşi pierd locuitorii, iar şcolile se închid pentru că nu mai au elevi. Doar judeţul Botoşani pierde 1.500 de elevi la fiecare patru ani. 

Zece şcoli s-au închis în ultimii doi ani, iar în altele mai sunt doar câteva învăţătoare care adună cu greu în bănci copii de vârste diferite.

În şcoala din satul Horodiştea, două învăţătoare şi o educatoare se ocupă de educaţia copiilor. Îi adună pe toţi în trei săli de clasă şi le predau. 

Sunt ani buni de când populaţia şcolară este în scădere, în ultimul timp parcă mai mult decât altă dată. Familiile au unu-doi, sunt foarte rare familiile care au trei copii”, spune educatoarea Maria Tomacu, pentru Antena3.

Şapte săli de clasă au lacătul pe uşă. Şcoala din Horodiştea, reabilitată cu fonduri guvernamentale, este acum o clădire inutilă. Încă de anul trecut, localnicii comunei numărau casele goale, lăsate în urmă de familiile tinere care muncesc în străinătate. 

La fel este şi în Păltiniş, satul din comuna cu acelaşi nume. Şcoala numără de la un an la altul tot mai puţini elevi. 

„În 2010, aveam 370 de copii, acum cinci ani aveam 260 şi în prezent, aşa cum am spus, sunt 190 de copii”, spune Vica Pietrosu, directoarea unei şcoli din comuna Păltiniş.

La fiecare patru ani, judeţul Botoşani pierde 1.500 de elevi. Cea mai mare problemă e la sate, unde, ca să înveţe carte, copiii sunt obligaţi să facă naveta spre centrul comunei. 

Liderii sindicali se aşteaptă şi la reducerea posturilor pentru profesori. Anul viitor, scrie Antena3, alte şase şcoli şi grădiniţe din judeţ îşi vor închide porţile. 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tinerii pot cere bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi și-n acest an. Cererile se pot depune până-n aprilie

Joi, 20 Ianuarie 2022
208

Elevii și studenții din țara noastră pot cere bani de la stat și în acest an pentru a-și cumpăra un calculator nou, potrivit unui ordin al Ministerului Educației (ME) oficializat joi. De...

Spectacol dedicat Zilei Micii Uniri, oferit de Rapsozii Botoșanilor

Joi, 20 Ianuarie 2022
236

Consiliul Județean (CJ) din Botoșani împreună cu Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” vă invită la sărbătoarea dedicată Zilei Micii Uniri – Împlinirea a 163 de ani de la Unirea ...

Jandarmeria Botoșani la ora bilanțului. În anul 2021 au fost constatate sute de infracțiuni, fiind aplicate amenzi de peste un milion de lei

Joi, 20 Ianuarie 2022
150

Anul 2021 a reprezentat, pentru Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani, o perioadă de adaptare acțional-instituțională, determinată de contextul epidemiologic generat de răsp&ac...