Piața din fața Primăriei Dorohoi a fost ocupată, sâmbătă, 22 mai, de zeci de copii și tineri care au fost entuziasmați de performanțele robotului construit de echipa „North East Dynamics”, din cadrul Liceului „Regina Maria” Dorohoi.
Prin această acțiune, tinerii din cadrul echipei „North East Dynamics” au dorit să-și prezinte rezultatul muncii lor, în fața publicului, înainte de a intra în competiția regională a concursului internațional de robotică First Tech Challenge, care se va desfășura mâine, 25 mai.
Robotul a fost conceput și realizat în întregime de membrii echipei. În cadrul concursului, acesta trebuie să îndeplinească anumite sarcini în urma cărora juriul va acorda punctaje.
„Este o competiție internațională de robotică, plecată din SUA. În România, competiția se desfășoară de aproximativ cinci ani. Echipa Liceului „Regina Maria” participă de trei ani la această competiție.
Această echipă este a treia generație de copii care se ocupă de robotică. În fiecare an există o tematică. Robotul trebuie să îndeplinească anumite sarcini, există punctaje, în urma cărora va fi desemnată echipa câștigătoare.
Există două secțiuni, una de autonomie, în care robotul, după un program prestabilit, trebuie să îndeplinească anumite task-uri (sarcini, n.r.) și a doua secțiune, în care robotul este controlat de către un elev și trebuie să îndeplinească un anumit punctaj.
Robotul, în întregime, este realizat de către ei, de elevii din echipă. Foarte multe piese sunt originale, nu se găseau pe piață și au trebuit să le realizeze de la zero. S-au descurcat”, a declarat pentru Realitatea Dorohoiană, Bogdan Amarie, profesorul coordonator al grupului.
Alexandru Cozmiuc, unul dintre elevii implicați în realizarea proiectului este optimist și speră la câștigarea competiției.
„În cadrul proiectului m-am ocupat de partea mecanică și de proiectare a robotului. Proiectez mecanisme, design-ul robotului, testez mecanismele. Împreună cu sponsorul nostru principal, firma Symmetrica, construim piesele la CNC-uri (aparate industriale laser prin care se prelucrează aluminiul, n.r.), pentru a da o anumită rigididate robotului, un aspect plăcut, tocmai pentru a câștiga puncte în cadrul concursului, care au legătură cu designul.
Marți avem etapa regională, care se va desfășura online, din cauza măsurilor legate de pandemie. La Regionalele de marți vrem să obținem un loc cât mai bun, primele 6 echipe din cele 30 din regiunea Moldovei urmând să se califice la etapa națională care, posibil va avea loc la București, sperăm să aibă loc la București, unde am vrea să obținem, vă dați seama, primul loc pe țară și să fim reprezentanții României.
First Tech Challenge este cea mai mare competițiede robotică dintre liceele din întreaga lume. Se dorește inspirarea tinerilor pentru a se apuca de robotică, de a învăța lucruri noi, de a-i atrage spre această zonă”, a declarat Alexandru Cozmiuc.
La rândul său Tiberiu Amarie, care a realizat programul prin care robotul duce la îndeplinire sarcinile, spune că i-a luat mai bine de o jumătate de an crearea soft-ului.
„Eu m-am ocupat de cod, de tot ce ține practic de programarea robotului. Orientarea lui în spațiu, programarea senzorilor care să recunoască discurile, mișcarea. Crearea softului am început-o în luna septembrie a anului trecut și în urmă cu o lună am reușit să-l finalizez.
Robotica este destul de greu de învățat. Mecanismele pe care le-am introdus pe robot sunt relativ noi și a trebuit, practic, să iau totul de la zero. Sunt elev la matematică-informatică dar am învățat noul limbaj de programare, specific roboticii, de pe internet”, a spus la rândul său Tiberiu Amarie, pentru Realitatea Dorohoiană.
La evenimentul din fața primăriei a fost prezent și viceprimarul Dorohoiului, Cristian Dogaru, care a oferit suma de 2000 de lei, contribuție personală pentru proiect din partea lui și a primarului Dorin Alexandrescu.