În perioada 27 – 31 august 2023, 50 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 2 Tudor Vladimirescu, din Albești, au participat la activități inedite de petrecere a timpului liber, organizate sub forma unei tabere la Slătioara, județul Suceava. Aceștia au fost însoțiți și coordonați de prof. Chitic Mihaela - directorul unității școlare, prof. Ciocan Camelia, prof. Ciocan Mihai, prof. Herghiligiu Simona și prof. Maicariu Dana.
Tabăra s-a desfășurat în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), implementat încă din septembrie 2022, în cadrul căruia sunt înscriși elevi aflați în risc de abandon școlar sau cu rezultate modeste la învățătură. Selecția elevilor înscriși în program s-a realizat conform procedurii de la nivelul unității școlare și a presupus atingerea următoarelor criterii: prezență atât la activități remediale, cât și la cursuri; înregistrarea progresului școlar; implicarea elevilor în derularea activităților remediale; adoptarea unui comportament adecvat pe tot parcursul anului școlar.
În cadrul taberei organizate la Slătioara, pe o durată de cinci zile, elevii s-au bucurat de numeroase activități și ateliere de lucru:
Ziua 1: - Plecarea din Tudor Vladimirescu;
- Popas la Cetatea de Scaun din Suceava;
- Sosirea participanților la cazare și cunoașterea echipei de lucru;
- Deschiderea taberei; conceperea regulamentului taberei; înființarea unui contract de valori; împărțirea participanților pe echipe;
- Jocuri: Îngerașul secret
Ziua 2: - Învioarea în poiana din aproierea cazării;
- Activitate: alegerea blazonului echipelor, a unui motto; realizarea de poezii scurte;
- Ateliere de lucru:
Grupa 1: Matematică distractivă - atelier de educație plastică și modelaj;
Grupa 2: Atelier de educație muzicală și compoziție/ creații literare;
Grupa 3: Atelier de dezvoltare personală și gestionare a emoțiilor;
Grupa 4: Atelier despre circulația rutieră, prim ajutor, drepturile și obligațiile elevilor/cetățenilor;
Grupa 5: Atelier de fotografie;
- Jocuri: Vânătoarea de comori
Ziua 3: - Drumeție Rezervația Naturală Codrii Seculari Slătioara
- Activități educative de limba și literatura română și matematică pe traseu;
- Jocuri: Jocuri olimpice – întreceri sportive; Village Bound;
- Seară de film.
Ziua 4: - „Ziua pe dos”
- Ateliere de lucru: schimb de echipe
- Atelierul de scrisori și mesaj pentru îngerașul secret (dezvăluirea identității îngerașului secret);
- Foc de tabără;
- Închiderea oficială a taberei și premierea participanților.
Ziua 5 – Plecarea din tabără
- Popas la Mănăstirea Voroneț;
- Popas la Parcul de Agrement Ariniș;
- Popas la Barza de la Dumbrăveni;
- Sosirea participanților în Tudor Vladimirescu.
Pe tot parcursul taberei, elevii au fost coordonați de cadrele didactice din școală, prof. Chitic Mihaela, prof. Ciocan Camelia, prof. Ciocan Mihai, prof. Herghiligiu Simona și prof. Maicariu Dana, dar și de trainerii de la SocaTour: Mădălina Țapu (atelierul de modelaj) - coordonator, Gabriela Ungureanu (atelierul de gestionare a emoțiilor/dezvoltare personală) – trainer; Bianca Ungureanu (atelierul de prim ajutor) - trainer; Liviu Petrescu (atelierul de fotografie) - trainer și Maria Vlădaia (atelierul de teatru) – trainer.
La întoarcerea din tabără, părinții elevilor participanți au fost invitați în vederea prezentării tuturor activităților la care au participat copiii pe parcursul celor cinci zile.
Tabăra organizată în cadrul proiectului PNRAS a avut ca scop organizarea de activități recreative, în afara incintei școlare, în vedere apropierii elevilor de școală și educație, de promovare a unor valori morale precum responsabilitatea, armonia, toleranța, prietenia sau colegialitatea, toate realizate cu dorința reducerii abandonului școlar și de promovare a educației incluzive.
(Articol realizat de prof. Herghiligiu Simona și prof. Chitic Mihaela)