Pregătirile s-au terminat, pe hornuri se ridica fumuri ademenitoare de bucurie care amintesc că miercuri, 5 decembrie, 2018, la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 22 Botoşani s-a dat startul colindelor şi obiceiurilor de iarnă, prin Festivalul-Concurs Judeţean "Iată, vin colindători...!", ediția a II-a, coordonat de prof. Fetcu Rodica-Paula, prof. Ianțoc Maricica, prof. Roman Cătălina-Eugenia, prof. Simionică Andreea-Cătălina și promovat de director prof. Loredana Vacariu.
"Jocul Măştilor” a avut şi menirea de a-i binedispune pe cei prezenţi. Cu măşti haioase pe faţă, confecţionate din lână, blană şi piele, copii de la grupul ,,Norocel’’ au reprodus un dans străvechi, care se crede că alungă spiritele rele şi fac ca Anul Nou să fie prosper şi fericit.
Am fost onoraţi de prezenţa în juriu a doamnelor prof. Taniuşa Urîtu– reprezentant al ISJ Botoşani, actor Ştempel Mihaela al Teatrului pentru Copii şi Tineret Botoşani și prof. Tocariu Laura-Maria - şef Secţie Artă Plastică - Etnografie - Muzeul Judeţean Botoşani.
Cu profesionalism şi responsabilitate juriul a notat vizând următoarele aspecte: autenticitatea și valoarea artistică a pieselor / a momentelor / a costumului popular specific zonei, calitatea interpretării (ritm, expresivitate, sincronizare); gradul de dificultate al repertoriului; originalitatea și creativitatea în interpretarea rolurilor. Și pentru meşteşugul de a pune în scenă rolurile și momentele specifice, pentru emoţiile transmise ,,cei mai de frunte colindători” au primit premii însoțite de tradiționala răsplată cu colac și măr, iar cadrele didactice câte o carte: ,,Folclor literar din subzona etnofolclorică Frumușica – Flămânzi Prăjeni, judeţul Botoşani” – Culegător prof. gr.I Mihai Palaghia.
Prezenţa unui număr de peste 200 colindători, 35 de cadre didactice, din 9 unităţi de învăţământ şi părinţii copiilor a dovedit că Festivalul – Concurs "Iată, vin colindători…!” a fost căutat, aşteptat şi respectat. Publicul prezent a colindat alături de copii, s-a creat atmosfera pioasă de sărbătoare creştină, iar ultimul sunet al colindelor ne-a lăsat mai buni, mai înţelepţi.
(Material realizat de coordonatorii proiectului, prof. Fetcu Rodica-Paula, prof. Ianțoc Maricica, prof. Roman Cătălina-Eugenia, prof. Simionică Andreea-Cătălina)