Fostul inspector școlar general Mihaela Huncă, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, a declarat vineri că Ministerul Educației Naționale (MEN) a respins cererile de suplimentare a normelor didactice pentru începerea anului școlar 2020-2021. Șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) spune, însă, că nu a fost informat cu privire la o asemenea decizie.
Huncă a evidențiat, într-o conferință de presă, că există numeroase neconformități în județ, vizând întoarcerea la școală în vreme de pandemie de coronavirus.
„Toată lumea vorbește că se deschid școlile. Vreau să vă spun, cei de la UAT-uri, puțini sunt focusați pe deschiderea școlii. Majoritatea sunt axați pe alegeri, sunt în campanie. Majoritatea nu au alocat fonduri pentru deschiderea anului școlar. Ați văzut câte școli sunt fără autorizație sanitară, dar sunt și multe școli care nu au materiale de dezinfectare, nu au măști, nu au acele separatoare”, a spus deputatul botoșănean.
IȘJ a centralizat situația în urmă cu trei săptămâni, arătând că 28 de unități școlare întâmpină dificultăți în sensul identificării spațiilor școlare suplimentare suficiente, în așa fel încât să fie respectate condițiile de distanțare socială între elevi.
Potrivit calculelor efectuate de instituție, în vederea implementării scenariului verde, la nivelul județului Botoșani vor fi cu aproximativ 1040 de formațiuni de studiu mai mult față de ce este aprobat în planul de școlarizare, prin reorganizarea colectivelor de elevi, iar numărul de norme didactice sau posturi suplimentare rezultate din această reorganizare va fi de aproximativ 1100.
Mihaela Huncă a spus că MEN a respins, însă, solicitarea IȘJ Botoșani de suplimentare a normelor.
„Începusem să vă spun despre măsurile care nu se iau în această perioadă. Am făcut un inventar, eu. Cam câte norme ar trebui la nivel de județ Botoșani. În jur de o mie de norme. Toate școlile au trimis solicitare, Inspectoratul Școlar a trimis solicitare. Răspunsul de la Ministerul Educației și Cercetării: nu se suplimentează cu nici o normă. Și e nevoie nu numai de personalul didactic, ci și de personalul nedidactic. Mă gândesc la personalul care îngrijește școala, după fiecare activitate trebuie să se dezinfecteze. Pe ani ce trec, aceste norme s-au redus, iar acum răspunsul este sec: nu avem de unde să suplimentăm normele. Nu mai spun că, în această perioadă, toate cadrele didactice ar fi trebuit formate, în toate școlile, la această oră, pentru că mai sunt doar câteva zile și începe anul școlar. Toată lumea este îngrijorată”, a declarat Huncă.
Cu referire la situația semnalată de către deputatul botoșănean, actualul inspector general al IȘJ Botoșani a menționat că nu i s-a transmis nicio notificare privind aprobarea suplimentării normelor. Oficialul a declarat că prioritatea, în prezent, este organizarea unităților de învățământ în vederea aplicării scenariului aferent condițiilor prezentate de fiecare clădire în parte.
„Nu știu să fi primit vreo adresă de la Ministerul Educației pe tema suplimentării normelor cadrelor didactice. Dar dacă s-ar fi abrobat, sigur am fi primit. Prioritatea noastră acum este cu totul alta: să organizăm instituțiile de învățământ, să pregătim sălile de clasă în vederea asigurării distanțării sociale, cu spirjinul autorităților. Până săptămâna viitoare, mai exact până pe 10 septembrie, noi trebuie să venim cu lista de propuneri de scenariu aplicat, pentru fiacare unitate în parte, pe care să o transmitem Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, iar decizia finală va rămâne acolo. Asta este ocupația noastră acum”, a spus Gabriel Hârtie, inspector general al IȘJ Botoșani.