Surse: Școlile din Botoșani cer scenariu „galben”, în ciuda condițiilor moderne

Mai multe școli din județ cer deja autorităților aviz pentru aplicarea scenariului „galben”, privind începerea anului școlar 2020-2021, iar motivele nu sunt reprezentate doar de condiții. Printre acestea se numără și unități de învățământ cu reputație din municipiul Botoșani.

Este și cazul Școlii nr. 7 din Botoșani, care a decis ca opțiunea transmisă comisiilor de evaluare să fie învățământul mixt. Deși unitatea are dotări și condiții moderne, la standarde europene, conducerea precizează, într-o notă, că „imposibilitatea asigurării distanțării fizice a condus la opțiunea școlii noastre pentru scenariul 2, de tip hibrid (jumătate intre elevi în clasă, jumătate online și rularea acestor grupe la 1-2 săptămâni), chiar dacă la nivelul județului situția epidemiologică va permite revenirea tuturor copiilor la școală. Programul va începe la 7.30”.

Surse susțin că este vorba despre o tendință generalizată. Opțiunile școlilor vor fi cel mai probabil avizate, autoritățile explicând că propunerile directorilor unităților de învățământ sunt așteptate și vor cântări în aplicarea unuia dintre scenarii. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) va centraliza toate opțiunile exprimate, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) va aviza în funcție de acestea.

„Eu voi merge personal luni la Școala 7, voi discuta cu directorul de acolo. Desigur, dacă opțiunea lor este motivată pentru aplicarea scenariului „galben”, sunt de părere că ne vom conforma. Chiar dacă suntem într-o situație epidemiologică „verde”, sunt școli care optează pentru regimul hibrid, fără ca motivele să țină neapărat de condițiile de igienă. Nu s-ar bucura nimeni să apară cazuri de infectare în rândul elevilor sau al cadrelor didactice, nu vrem focare în școli, iar dacă există motive pentru care scenariul „verde” nu se poate aplica, probabil opțiunile fiecărei unități vor sta în picioare. Săptămâna viitoare se va stabili totul cu exactitate”, a spus medicul Monica Adăscăliței, directorul executiv al DSP Botoșani.

IȘJ Botoșani anunța încă de acum trei săptămâni că 28 de unități de învățământ întâmpină dificultăți în implementarea scenariului „verde”. Dintre acestea, 12 școli nu beneficiază de apă curentă, iar timpul rămas nu permite efectuarea unor investiții în acest sens.

Săptămâna viitoare, IȘJ va centraliza întreaga situație a școlilor din județ, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va emite lista, pe categorii, a unităților de învățământ și a scenariilor aferente.

 

Spune-ne opinia ta