Neîndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare rămâne în continuare una dintre principalele probleme din şcolile botoşănene, fiind vorba în special de unităţile din mediul rural.
93 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din judeţul Botoşani sunt autorizate sanitar, în timp ce 30 nu deţin această autorizaţie. În ceea ce priveşte structurile arondate unităţilor cu personalitate juridică, 213 sunt autorizate, iar 153 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Şcolile care încă nu au reuşit să obţină această autorizaţie nu au apă curentă, iar toatele sunt exterioare.
Probleme sunt şi cu spaţiile unde se desfăşoară procesul educaţional. Potrivit raportului de control, în momentul în care s-au făcut verificările din cele 123 de unități de învățământ cu personalitate juridică de pe raza județului Botoșani, 89 se aflau în stadiu avansat cu pregătirile pentru debutul noului an școlar, în timp ce în 26 de unități se mai desfășurau lucrări de reparații și curățenie, ce vor fi finalizate până la deschiderea anului școlar.
În stare necorespunzătoare au fost identificate sălile de sport de la Liceul “Alexandru cel Bun” și de la Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani.
Au fost însă găsite şi unități de învățământ cu spații în stare necorespunzătoare, care nu asigură securitatea elevilor, impune școlarizarea elevilor în alte structuri, în mai multe schimburi, în spații reduse ca dimensiune, neadecvate activităților didactice.
Astfel de probleme au fost identificate la Școala Gimnazială nr.4 Baranca și la Grădinița Baranca, unde este spațiu insuficient pentru cei 300 de copii arondați, la grădiniță fiind peste 20 de copii într-un spațiu de doar 10 metri pătrați.
Școala primară nr. 2 Codreni funcționează într-un spațiu amenajat la căminul cultural cu două săli de clasă și o sală pentru grădiniță. “Nu există apă curentă, potabilă și nici punct de spălare pe mâini, spațiul pentru lapte și corn este comun cu cancelaria”, se arată în raportul de control.
La Școala Gimnazială “Dr. Partenie Ciopron” Păltiniș plafonul este cu infiltrații, trei săli de clasă au dușumele impracticabile, acoperite cu linoleum rupt, toaletele exterioare sunt fără apă curentă, total necorespunzătoare, motiv pentru care se impune restricționarea accesului la aceste spaţii.
Au fost identificate şi spații neamenajate pentru lapte și corn și dotări necorespunzătoare la Școala Gimnazială “Dimitrie Romanescu” Dorohoi, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dorohoi, Școala Gimnazială Nr.1 Concești, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Dersca, Școala Primară nr. 2 Codreni, Şcoala “Victor Isăceanu” Pădureni, Şcoala „Ştefan Airinei” Horlăceni, Şcolala Nr.1 Hilişeu-Horia, Şcoala Nr.1 Văculeşti, Şcoala “Dimitrie Brânză” Viişoara, Şcoala Leon Dănăilă Darabani, Liceul Dimitrie Cantemir Darabani, Şcoala Partenie Ciopron Păltiniş şi Şcoala Ghe. Coman Brăeşti. La aceste şcoli nu există puncte de igienizare cu apă curentă.
Nici combustibilul pentru încălzirea spaţiilor de învăţământ nu este asigurat în toate unităţile, şcoli cu un stoc mic fiind Şcoala nr.1 Dimăcheni, Şcoala Ioan Cernat Havârna, Şcoala nr.1 Vîrfu Câmpului, Şcoala nr.1 Mihălăşeni, Şcoala nr.1 Dobârceni şi Şcoala Profesională Gheorghe Burac Vlăsineşti.
Rezultatele controlului vor fi prezentate, joi, în şedinţa de Colegiul Prefectural.