Anii trec, zidurile se strică! Școală pentru sute de copii, neterminată nici după 10 ani! FOTO, VIDEO
BOTOSANI

Că în ţara noastră o mulţime de lucruri se fac fără cap sau nu sunt duse la bun sfârşit e deja o realitate binecunoscută. Dar să aştepţi de aproape nouă ani de zile ca cineva să-şi aducă aminte că la Ungureni a fost începută o şcoală şi apoi a fost abandonată, e deja prea mult. Şi totuşi se întâmplă şi nimeni nu mişcă un deget!

Anii trec, zidurile se strică! Școală pentru sute de copii, neterminată nici după 10 ani!  FOTO, VIDEO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

În 2008, Ministerul Educaţiei, într-un zel nemaipomenit, s-a apucat să împrăştie bani în dreapta şi în stânga pentru construcţia de şcoli noi. Nici judeţul Botoşani nu a fost omis de la dărnicia guvernamentală, peste o sută de şcoli devenind şantiere. Comuna Ungureni nu a făcut excepţie, în curtea Şcolii 2 începând în 2008 construcţia unei clădiri noi, cu trei clase, cu grup sanitar în interior, centrală şi tot ce mai trebuia. Şi totul pentru copiii din sat care nu mai încăpeau în clădirea veche.

Primarul comunei Ungureni, Ilie Ivanache, spune că în 2008 s-a făcut proiectul, a avut loc şi licitaţie ba chiar au şi început lucrările de construcţie a noii şcoli. "Pe cea veche noi am vrut s-o modernizăm, dar am aşteptat să o facă pe cea nouă, să avem unde muta copiii, eventual să înveţe în două schimburi, şi s-o putem renova. Dar am aşteptat în 2008, s-a construit şi în 2009. Din 600.000 de lei, s-au dat cam 320.000- 330.000 de lei şi a mai rămas diferenţa, cu actualizări ar mai fi nevoie de 300.000 de lei ca să se termine totul. Din 2009 nu s-a mai lucrat deloc, nu s-au mai dat deloc fonduri, sunt opt ani. Păcat de şcoală că ea se degradează. Odată ce lucrarea nu-i terminată, nu se învaţă în şcoală şi e lăsată, la un moment dat intră în paragină", spune primarul Ivanache.

Şi chiar aşa este. Izolaţia termică a fost ciupită de gâşte sau a fost afectată de gheaţa care s-a abătut în două veri la rând asupra comunei şi care a spart din loc în loc zidurile. Apoi Primăria a împrejmuit curtea şcolii, dar timpul a trecut, gleturile aplicate se coşcovesc iar întregul peisaj din interiorul şcolii este sinistru. O clasă este separată de hol cu o folie de polietilenă şi parcă nu te-ai mira dacă de dincolo s-ar auzi un "bau!".


Bucăţi de lemn, foste uşi de clasă, ţigle rânduite şi metri pătraţi întregi de pânze de păianjen. Pe partea bătută de ploaie şi vânt, plasa ce ţine izolaţia s-a dezlipit aşa că aproape se vede zidul. "Păcat de investiţie, ar fi putut fi o şcoală aşa cum trebuie, că merită şi copiii ăştia. Sunt copii foarte buni", explică primarul.

Şi continuă povestea. "Consiliul Local nu poate să aloce fonduri, ea trebuie terminată de cine a fost începută, Ministerul Educaţiei, şi apoi să fie preluată de CL. La celelalte clădiri putem face reparaţii sau dacă sunt începute de Consiliul Local putem aloca bani, dar odată ce este începută de altcineva, noi nu putem interveni. Am întrebat şi la Curtea de Conturi pe subiectul ăsta şi mi s-a spus că dacă vreau să dau bani din buzunar, să mă apuc să fac, dar nu ştiu cui i-ar conveni să pună trei miliarde (lei vechi) din buzunar pentru că e o sumă enormă. Şi aşa stăm de atâţia ani cu şcoala aşa, iar copiii, în loc să înveţe în condiţii mai bune, se înghesuie în clădirea veche. Au şi grupuri sanitare în interior, ar trebui încălzire centrală, ar avea toate condiţiile. Şcoala nouă are trei săli, dar a fost făcută în aşa fel încât, şcoala veche având şase săli, să acopere exact necesarul pentru toţi copiii", spune Ilie Ivanache.

Tocmai de continuarea şi finalizarea construcţiei noi depind însă şi lucrările de reabilitare a clădirii vechi. "Deja există o hotărâre de Consiliu Local pentru elaborarea proiectului şi a documentaţiilor aferente în vederea reabilitării. O să aducem copiii la Şcoala Ungureni 1, în jur de trei kilometri, cu microbuzul, şi o să facem în două schimburi aici, o să-i aducem după amiaza copiii de acolo aici şi o să facem şi şcoala. Avem bani în fondul de rezervă şi ne prind bine. Nu ştiu cam cât va ajunge, dar trebuie schimbat acoperişul tot, or clădirea este mare, instalaţia electrică trebuie înlocuită, la fel şi parchetul, trebuie schimbate nişte geamuri, de făcut instalaţia, o centrală pentru încălzire. Cred că undeva la 1 milion de lei să ajungă. Tavanele s-au mai reparat, dar instalaţia electrică nu a fost schimbată niciodată, în condiţiile în care şcoala este de prin anii '60", susţine primarul comunei Ungureni.

Şi nici pe linie politică primarul nu a reuşit să obţină sprijin, măcar ca cei din Minister să-şi aducă aminte de investiţia neterminată. "Pun şi eu problema- este necesar ca peste tot să se facă şcoli, dar să faci o şcoală nouă unde ai zece copii şi unde ai peste o sută de copii să n-o faci... chiar e o problemă. Şi noi avem 17 unităţi şcolare în comună! Noi am făcut ce am putut şi ce a ţinut de noi, am închis cu gard, am pus camere de supraveghere, s-a tras apa. Una e când ai o şcoală- două şi alta e când ai 17 şcoli şi grădiniţe. Este un pic de efort financiar şi de muncă. Bani să fie... Ministerul ar fi trebuit să înţeleagă situaţia, noi demersuri am tot făcut, ba la Inspectorat, dar nu s-a rezolvat nimic. Nu mă feresc s-o spun: domnul viceprimar este de la PSD, dar ne înţelegem foarte bine şi colaborăm şi i-am spus şi lui să facă ceva, să ia legătura cu cine trebuie. Poate o să avem noroc dar dacă nu reuşim nici de data asta să se facă şcoala înseamnă că ori nu are comuna noroc ori nu am eu noroc ori copiii. Altceva se poţi să mai zici? Că au fost la putere şi PDL, şi liberali, şi PSD şi şcoala tot nu s-a terminat", spune primarul.


Cadrele didactice spun că tare şi-ar dori ca elevii lor să aibă parte de condiţii mai bune, pentru că în clasele pe care le ocupă acum pereţii se coşcovesc. "Chiar dacă sunt din mediul rural, avem copii foarte buni, inteligenţi, iubitori de carte şi merită tot ce e mai bun. Poate dacă aţi venit dumneavoastră, o să ne vadă cineva", povestesc ele.

Elevilor le-ar trebui şi o sală de sport şi poate un grup sanitar în interiorul clădirii pentru că în pauze fac rând prin curtea şcolii pentru a ajunge la toaleta exterioară. Şi părinţii consideră că este necesară finalizarea şcolii noi. "Pentru terminarea acestei şcoli, ar trebui banii necesari. Unde să înveţe copiii? Tot în şcoala veche? Şi când se apucă de reparat şcoala veche, unde se duc copiii?", se întreabă un părinte. Un altul, căruia i-a mai rămas un singur copil la şcoala din Epureni, susţine şi el necesitatea terminării construcţiei. "Ar fi foarte bine dacă s-ar băga bani ca să termine construcţia aceea că în şcoala veche sunt grele condiţiile. Noi ştim că mergem acolo la şedinţele cu părinţii şi am văzut ce e acolo. Acum copiii se duc la toaletă afară, ei sunt mici, ar fi altfel dacă s-ar putea folosi şcoala nouă".

Până una-alta, copiii se înghesuie în şcoala veche, în condiţiile în care numărul lor a ajuns la 120 iar cadrele didactice implicate în catagrafierea viitorilor şcolari estimează că în anul şcolar următor vor fi în jur de 140- 150 de elevi.

FOTO: Şcoala veche








ŞCOALA NOUĂ







 

 

Spune-ne opinia ta