O astfel de situație este la Școala Gimnazială nr. 1 din Sulița. Postul de director la această școală nu a fost ocupat în urma concursului, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar luând decizia de a o detașa pe funcție, până la organizarea unui nou concurs, pe Elena Pușcașu.
Aceasta a înlocuit-o pe Ana Valencia Lăbușcă, care nu s-a prezentat la concurs.
Numirea Elenei Pușcașu la conducerea unității de învățământ este contestată de mai multe cadre didactice, dar și de primarul comunei Sulița, Costinel Ciubotaru.
Primarul este nemulțumit că nu a fost consultat Consiliul de Administrație al școlii vizavi de numirea unui nou director și susține că Inspectoratul Școlar Județean Botosani nu ține cont de o adresă venită la sfârșitul săptămânii trecute, prin care se face o derogare la metodologia de organizare a concursului pentru directorii de școli și care permite să fie menținuți în cointinuare pe funcții profesorii care nu s-au prezentat la concurs sau care nu au promovat.
"A fost înlocuit directorul care era profesor doctor în biologie calificat, o persoană verticală integră, avea și calități pentru manager, cu o învățătoare care a ieșit consilier la PSD. Fără să pună spre aprobare în Consiliul de Administrație al școlii, fără să fie consultată primăria, eu lucrez la școală cu director care să fie într-adevăr director. Nu este normal așa,. Majoritatea profesorilor sunt nemulțumiți. Am solicitat convocarea Consiliului de Administrație al școlii și am chemat și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean", ne-a declarat Costinel Ciubotaru, primarul comunei Sulița.
De partea cealaltă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani susține că detașările făcute pe posturile de director și director adjunct au respectat metodologia aflată în vigoare la data la care s-au aprobat în Consiliul de Administrație al Inspectoratului.
"Eu am mai avut discuții cu domnul primar și săptămâna trecută și i-am explicat. Există o metodologie care prevedea că directorii care nu au fost la concurs sau care nu au luat nu au mai putut fi numiți. Este și o adresă venită de la Minister, dar când am primit respectiva adresă numirile erau deja aprobate de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar. Noi respectăm legea. Și noi ne-am fi dorit ca o parte dintre directori să rămână în continuare pentru că tot noi i-am numit și am avut încredere în ei, dar dacă așa a fost metodologia și legea a trebuit să o respectăm. Numirile se fac de inspectorul școlar general cu aprobarea Consiliului de Administrație al IȘJ, nu al școlii", a declarat Gabriel Hârtie, inspector general al IȘJ Botoșani.