Reacția șefei IȘJ, după apariția jocului „Moneda rusească”: „Am pierdut deja doi copii, care și-au luat viața…alte mii de copii găsesc bucuria în jocuri, în gadgeturi, în online, cu prieteni virtuali, pentru că cei reali nu există”

Un nou joc periculos, numit „Moneda rusească”, și-a făcut intrarea în rândul copiilor, după ce „Balena Albastră” și „Roblox” au făcut victime la nivel mondial.

Șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, Ada Macovei, a reacționat după apariția primelor informații cu privire la acest joc.

„Un nou fenomen „moneda rusească” revine în atenția noastră, după „balena albastră” și alte jocuri periculoase. Copiii își produc unii altora traumatisme la nivelul mâinilor, lovindu-se până la sânge, cu o monedă. Rog părinții să aibă grijă de copii, rog cadrele didactice să utilizeze metoda folosită în protocoalele de prim-ajutor „PAS - privește, ascultă, simte” la fiecare interacțiune cu elevii. Starea de bine în școală și acasă, mediile propice dezvoltării personale, educația cu dragoste pentru meserie și elevi sunt premisele succesului școlar și profesional”, a declarat Ada Macovei, inspector școlar general în cadrul IȘJ Botoșani.

Ada Macovei a declarat că „cu groază, am citit sute de comentarii la faptele de violență prezentate de presă, majoritatea fiind rodul urii și nicidecum al iubirii față de semeni. Victimele oricăror fapte de violență sunt găsite vinovate, fie că sunt alintate și nu suportă în tăcere ceea ce li se întâmplă, fie că sunt lipsite de educație, fie că au provocat agresorii, că știrbesc prestigiul școlii, că pur și simplu creează probleme, pe care alții trebuie să le rezolve. Este inacceptabil! Adulții dau vina pe copii! Incalificabil”.

Oficialul din educație subliniază faptul că „Școli sigure” înseamnă realizarea educației în siguranță, cu o reală comunicare între profesori și părinți, dar și între profesori și elevi.

„Copiii sunt beneficiarii educației pe care le-o furnizăm noi, rodul muncii noastre, a implicării și atenției noastre. Un copil neglijat va căuta soluții să capteze atenția. Un copil care nu se simte iubit și apreciat va încerca să compenseze cumva lipsa iubirii. Un copil care nu știe cât este de important, de valoros își va pierde entuziasmul și puterea. Nu toți copiii sunt puternici, nu toți găsesc resurse să lupte cu adulții, cu viața, cu umilința, cu nedreptatea. Am pierdut deja doi copii, care și-au luat viața…alte mii de copii găsesc bucuria în jocuri, în gadgeturi, în online, cu prieteni virtuali, pentru că cei reali nu există. Adulții trebuie să facă eforturi să se schimbe în bine, să fie iubire, lumină și speranță pentru copii! Trebuie să fim prietenii copiilor, nu acuzatorii și abuzatorii lor. Luptele noastre nu sunt cu copiii”, a conchis oficialul.

Șefa IȘJ a ținut, totodată, să scoată în evidență faptul că generațiile trecute nu sunt ca cele actuale sau cele viitoare, iar populația, care include atât părinți, cât și profesori, trebuie să înțeleagă că măsurile care se aplicau înainte elevilor neascultători nu mai pot fi aplicate și în ziua de astăzi.

„Faptul că și unii dintre noi au fost persecutați la școală nu înseamnă normalitate pentru aceste generații. Nu am ajuns oameni mari pentru că ne băteau la școală, ci pentru că am fost susținuți de familie, am învățat mult și bine, am fost serioși și responsabili, am învățat să ne ferim de pericole și să negociem, să mediem conflictele, să ne asumăm răspunderea și consecințele faptelor noastre, să ieșim la timp din situații care se pot agrava și ne pot afecta mai grav”, a adăugat aceasta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Trei posturi noi înființate la Teatrul „Vasilache”, cum (nu) comentează managerul!

Thursday, 6 February 2025

În contextul în care în diverse instituții publice din țară sunt anunțate disponibilizări de personal, iar în Parlamentul României, de altfel, președinții celor do...

Prefectul Dan Nechifor a răbufnit din cauza Centrelor de Permanență din județ: „Propuneți desființarea lor” (Video)

Friday, 31 January 2025

Tot pe tema sănătății, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a adus în discuție Centrele de Permanență despre care s-a tot vorbit tocmai din pandemie. Mai precis, trimisul Guvernu...

Dezbatere aprinsă între sindicaliști și autorități pe tema „Mavromati”. Birta: „Terfelim spitalul într-un anumit sens” (Foto, Video)

Friday, 31 January 2025

De câțiva ani încoace cel mai mare spital din județul Botoșani a ajuns să fie privit nu tocmai cu ochi pozitivi nici de pacienți, dar nici de ceilalți oameni din țară. Majoritatea ...