Protest în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza” cu doar nouă studenți

Protest în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza” cu doar nouă studenți

Doar nouă studenți au fost prezenți în cursul zilei de vineri la protestul organizat de Theodor Gavril, studentul din Botoșani, în anul al II-lea la Facultatea de Litere, pentru a-și arăta nemulțumirile legate de decizia Ministerului Educației de reîncepere a cursurilor în sistem „față în față” în condițiile în care UAIC anunțase deja înainte de începerea semestrului al II-lea că o bună parte din activitatea didactică se va desfășura online, scrie Ziarul de Iași.

În ciuda numărului mic de participanți la protestul „fizic” care a avut loc vineri, peste 200 de tineri și-au arătat nemulțumirea în spațiul online, în cadrul unui sondaj realizat de inițiatorul protestului, Theodor Gavril.

Mai exact, în urma sondajului distribuit pe Facebook, peste 240 de persoane își exprimaseră disponibilitatea de a participa la protest, iar aproape 100 de persoane și-ar fi dorit să poată ajunge, însă nu aveau cum să vină la Iași. Doar puțin peste 30 de persoane afirmau că nu sunt de acord cu protestul.

Tinerii care au venit însă în cursul zilei de ieri, de la ora 12:00, în fața Corpului A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, au avut pancarte cu diferite mesaje precum „Vrem stabilitate, nu decizii peste noapte” sau „Suntem Uniți! Suntem puternici! Suntem curajoși! Putem!” și chiar și o portavoce prin care i-au strigat rectorului Tudorel Toader să coboare din birou și să vorbească cu studenții prezenți la protest.

Din totalul tinerilor adunați în fața Universității, o bună parte dintre aceștia sunt însă membri ai Ligii Studenților, care s-au alăturat protestului inițiat de Theodor Gavril.

Ce cer studenții

Practic, studenții care au venit la protest nu sunt împotriva reluării cursurilor „față în față”, ci își doresc o tranziție reală între cursurile online și cele din sălile universității. Studenții explică faptul că este extrem de dificil să găsească o cazare într-un timp foarte scurt în Iași, în condițiile în care mulți dintre ei au renunțat la chirii în momentul în care universitatea a anunțat că vor fi făcute cursurile și seminariale în regim online și în semestrul al II-lea.

Tinerii explică faptul că în acest moment o chirie depășește 250 de euro pe lună, la care se adaugă și cel puțin o lună sau două pentru garanție. În plus, ar avea nevoie de cazare doar pentru aproximativ două luni, până la finalul anului universitar, și puțini proprietari de apartamente acceptă să încheie contracte pe o perioadă atât de scurtă.

Astfel, studenții mai solicită și acordarea de subvenții pentru tinerii care nu au cazare în cămin pentru a-și putea plăti o parte din chirie, dar și amnistie pentru absențe și taxele pentru restanțe sau refacerea anului universitar, având în vedere că mulți studenți sunt nevoiți în acest moment să înghețe anul.

Studenții solicită și ca orele de la studiile de masterat să se desfășoare până la finalul anului în regim exclusiv online sau hibrid, majoritatea studenților de la studiile de masterat fiind angajați.

Sursa FOTO: Ziarul de Iași 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
34

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
29

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
26

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...