Protectorii păsărilor din Bălțile Siretului, niște elevi din Bucecea. Totul a plecat de la o profesoară

Protectorii păsărilor din Bălțile Siretului, niște elevi din Bucecea. Totul a plecat de la o profesoară

Un grup de elevi de la un liceu din judeţul Botoşani protejează, voluntar, păsările din cadrul unei rezervaţii naturale protejate la nivel european. Munca asiduă a elevilor şi a profesorului de biologie a fost recunoscută oficial de Societatea Ornitologică Română.

Florea, Radu şi Amalia sunt elevi ai Liceului Tehnologic din Bucecea şi doar trei dintre cei aproape 40 de elevi ecologişti din orăşelul Bucecea, o localitate din judeţul Botoşani.  Deşi sunt din clase şi au vârste diferite, au împreună aceeaşi pasiune, păsările. În special cele care străbat şi îşi fac sălaşurile în rezervaţia Bălţile-Siretului, o veritabilă splendoare care se întinde de la Bucecea şi până la Cândeşti, potrivit Adevărul.

Deşi voluntară, munca lor este asiduă şi au reuşit să-şi convingă vecinii, rudele şi prietenii de importanţa protejării naturii dar mai ales a speciilor de păsări.  

Elevii-ecologişti din nordul Moldovei  

Liceul Tehnologic din Bucecea adună sute de elevi din toate satele din preajmă. Mulţi dintre aceştia erau obişnuiţi să vadă cum sătenii alungau sau ucideau păsări pe care le considerau periculoase pentru gospodărie, fie pentru culturi, fie pentru livezi sau coteţele cu păsări. 

Totul s-a schimbat, însă, acum patru ani, la orele de biologie. Au învăţat de la profesoara Ana Maria Popescu mai multe despre ecologie, păsări, care este rolul lor şi mai ales cât de importante sunt speciile care trăiesc în preajma şi pe tot cuprinsul rezervaţiei. Fie că este vorba despre păsări de pradă, cântătoare sau păsări de apă.   

În afara orelor de curs au fost luaţi şi învăţaţi cum să le studieze comportamentul, cum să le recunoască şi mai ales cum să le ajute să supravieţuiască într-un mediu deja tot mai ostil. 

„De patru ani reuşim să menţinem această pasiune pentru ecologie şi ornitologie. În afara orelor de curs am învăţat cum arată şi cum se comportă păsările. Care este anatomia lor, tocmai ca să le înţelegem mai bine. Apoi, elevii au devenit purtătorii mei de cuvânt către părinţi, către vecini, către prieteni. Să le explice că păsările nu fac rău nimănui. Din contră, sunt cele care ne scapă de insecte, de hoituri, de tot ce-i rău. Dincolo de programa şcolară este un mod extraordinar de a înţelege lumea care ne înconjoară”, spune profesoara Ana Maria Popescu pentru publicația Adevărul.

„Am învăţat să respect profund natura”  

Propriu-zis, elevii se adună după ore şi merg prin pădure sau prin lunca Siretului să studieze păsările. Ori de câte ori au prilejul reuşesc să instaleze cuiburi sau căsuţe, în funcţie de specia respectivă. În plus, hrănesc păsările în perioadele dificile, dar plantează şi unele specii de arbori sau plante care ar putea ajuta la hrănirea păsărilor în perioada de toamnă.

„În plus mai facem şi alte activităţi de ecologizare şi ecologie. Noi am avut ciufi care au cuibărit, ani la rând, în jurul şcolii”, spune profesoara. 

Odată pătrunşi de acest „microb”, elevii se adună singuri şi încep să hrănească şi să repare căsuţele pentru păsări. 

„Facem hrănitori acasă pentru păsări. Parcă simt că nu mi-am făcut datoria în ziua aceea dacă nu dau o tură şi văd cum arată cuiburile, căsuţele, ce mai fac păsările pe care le monitorizez. Am învăţat să respect profund natura”, povesteşte Radu, un elev în clasa X-a la Liceul din Bucecea. 

Efortul elevilor a fost remarcat, iar întreaga echipă derulează un parteneriat activ cu Societatea Ornitologică din România. 

Printre speciile de păsări care trăiesc în rezervaţia Bălţile Siretului se află şi stârcul cenuşiu, raţa mare, eretele de stuf, ciocârlia de câmp,lişiţele, lăcarul mare sau stârcul de noapte. Totodată în lunca Siretului mai trăiesc piţigoi, ciufi, bufniţe, şoimi şi alte păsări.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Arbitri și observatori botoșăneni prezenți la turneul de fotbal in memoriam Gheorghe Ștefanovici

Luni, 4 Iulie 2022
75

Arbitrii suceveni l-au comemorat duminică pe fostul lor coleg Gheorghe Ștefanovici, în cadrul celei de-a XI-a ediții a memorialului care-i poartă numele. Ca de obicei, capul de afiș al acț...

Bărbat condamnat și încarcerat în Botoșani pentru tentativă de viol

Luni, 4 Iulie 2022
197

Un tânăr în vârstă de 33 de ani, din Gura Humorului, a ajuns, vineri seară, la Penitenciarul Botoșani, având de executat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare...

Botoșănean implicat într-un accident soldat cu trei victime, în apropiere de Vatra Dornei

Luni, 4 Iulie 2022
285

Trei oameni au fost răniți după un accident rutier petrecut sâmbătă după-amiază pe DN 17, în condiții de ploaie torențială, în zona limitei dintre județele Suceava și Bis...