Proiect: Salariile profesorilor din România să fie legate de performanța acestora!

Reformele în certificarea și evaluarea profesorilor să fie revizuite, să fie luate măsuri care să evite suprapuneri și conflicte de interese în evaluările școlilor, sunt două dintre cele 18 recomandări-cadru ale OCDE pentru Ministerul Educației.

Proiect: Salariile profesorilor din România să fie legate de performanța acestora!

   Foto: playtech.ro

Salarizarea profesorilor, organizarea sistemului de școli, modul cum se desfășoară evaluarea acestora și cum sunt colectate datele – toate prezintă plusuri, dar și foarte multe minusuri, într-un raport elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la solicitarea Ministerului Educației.

Analiza, publicată marți, include nu mai puțin de 18 recomandări-cadru și peste 70 măsuri detaliate pentru autoritățile române, multe care ating elemente-cheie necesare reformei, dar care lipsesc în prezent.

 

Documentul apare la jumătate de an de când Legea învățământului preuniversitar a intrat în vigoare, la un deceniu de când președintele Klaus Iohannis a lansat proiectul „România Educată” ce stă la baza acestei legi și la patru ani de când OCDE înainta o serie de propuneri președinției Române, tocmai pentru susținerea reformei din educația românească prin proiectul prezidențial, potrivit Edupedu.ro.

Raportul, intitulat „Reforma învățământului preuniversitar în România: Consolidarea sistemelor de guvernanță, de evaluare și de sprijin”,  a fost elaborat de OCDE „în cadrul unui proiect prin instrumentul de sprijin tehnic finanțat de Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Uniunii Europene, la solicitarea Ministerului Educației din România”.

Acum, autoritățile române spun că vor pune în aplicare recomandările OCDE, care, după cum a spus ministrul Ligia Deca la evenimentul de lansare a raportului OCDE, se află în legislația primară, dar se vor vedea ”și mai clar” în legislația secundară.

Cele 18 recomandări-cadru ale OCDE vizează chestiuni care au revenit permanent în dezbaterile ce au prefațat adoptarea legilor educației și au continuat după acestea, atingând teme precum stabilirea unor legături între salarizarea profesorilor și performanța lor, eliminarea exceselor în verificări și concentrarea măsurilor de sprijin dinspre zonele cu resurse spre zonele dezavantajate, cu școli sărace, eliminarea „conflictelor de interese” care persistă, consolidarea sistemului de colectare de date relevante pentru sistem.

Aceste recomandări sunt încadrate în patru grupuri mari:

-evaluarea școlilor,

-bugetele din învățământ,

-cariera didactică,

-sisteme de monitorizare în educație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

Saturday, 12 July 2025

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

Saturday, 12 July 2025

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

Saturday, 12 July 2025

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...