Profesorilor le va fi interzis să facă meditații cu elevii de la clasă

Profesorilor le va fi interzis să facă meditații cu elevii de la clasă

O serie de schimbări importante vor apărea, în următoarea perioadă, la legislația educației, ele fiind conținute de un proiect de lege lansat recent în dezbatere publică de autorități.

Potrivit proiectului, profesorii nu vor mai putea să-i mediteze pe elevii cărora le predau la clasă, iar cei ce nu vor respecta această regulă vor putea fi sancţionați disciplinar, în ultimă instanță, chiar cu desfacerea contractului individual de muncă, informează AvocatNet.ro.

În scopul asigurării obiectivității în activitatea de predare și evaluare, personalului didactic de predare îi va fi interzis să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, potrivit proiectului de lege prin care este vizată modificarea importantă a legislației educației.

Un profesor va avea, după cum scrie în viitoarea lege, “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea profilului de competențe ale absolvenților ciclului la care predă prin activitatea de la clasă”.

Cu scop preventiv, dar și de evidență a profesorilor care dau meditații, în fiecare școală va exista un registru al declarațiilor de interese, ce va trebui completat de cadrele didactice.

Procedura de declarare a intereselor și aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese vor apărea ulterior aplicării măsurii, prin ordin al Ministerului Educației.

Meditarea unui elev de la clasă va reprezenta, alături de faptele de violenţă fizică, abuz emoțional, manifestarea convingerilor politice, prozelitismul religios și altele, abatere disciplinară. Sancţiunile disciplinare care se vor putea aplica profesorilor, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

- avertisment;
- diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă cuprinsă între una și șase luni;
- suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;
- desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Acesta nu este singura schimbare propusă la actuala legislație a educației. Astfel, în următoarea perioadă vor apărea modificări legate de admiterea la liceu, examenul de bacalaureat, durata învățământului obligatoriu sau studii doctorale. Totodată, vor fi reintroduse studiile superioare de scurtă durată, adică școlile de subingineri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
64

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
496

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
168

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...