În data de 5 decembrie 2023, Stiri.Botosani.Ro semnala faptul că unii transportatori din județul Botoșani le solicită elevilor navetiști plata abonamentelor pentru luna decembrie, deși legea prevede gratuitatea acestora.
Părinții și elevii nemulțumiți au solicitat factorilor responsabili de la nivelul județului Botoșani, prin intermediul Stiri.Botosani.Ro, ”rezolvarea urgentă a problemei, pentru binele copiilor și a învățământului”.
Problema elevilor navetiști din județul Botoșani a fost prezentată într-un material difuzat sâmbătă, 9 decembrie 2023, de postul național de știri Antena 3 CNN, și preluat de site-ul de știri antena3.ro, în care se arată că ”peste 4.600 de elevi din Botoșani au fost abandonați de instituțiile statului și lăsați să își plătească singuri transportul la școală”.
Potrivit antena3.ro, ”majoritatea copiilor provin din familii modeste, iar sumele de bani pe care ar trebui să le plătească transportatorilor depășesc, în unele cazuri, și 500 de lei pe lună”.
Ministerul Educației a suspendat plățile transportului școlar în mai multe județe, așa că părinții trebuie să se descurce cum pot pentru a-și trimite copiii la școală. Pentru multe familii, asta este o povară financiară mult prea mare, menționează antena3.ro.
Transportatorii din Botoșani spun că nu au mai văzut banii de la Inspectoratul Școlar Județean de luni bune, arată antena3.ro
La Liceul ”Regina Maria” din Dorohoi, din cei 500 de elevi cam jumătate sunt nevoiți să plătească transportul. Cei care ar trebui să facă plățile, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, spun că au mâinile legate după ce Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice au oprit decontarea transportului. Numai pentru luna octombrie, decontul pentru transportul a 4.685 de elevi ajunge 1,6 milioane de lei, menționează antena3.ro.
”Pentru luna decembrie nu s-au mai eliberat aceste abonamente cu titlu gratuit de către operatorii de transport, iar elevii sunt duși la școală cu mijloacele de transport în comun în baza unor bilete sau, eventual, abonamentelor pe care ei le achită”, a declarat pentru antena3.ro Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
Reprezentanții Consiliului Județean Botoșani spun că nu se pot implica în rezolvarea acestei probleme, susține antena3.ro
”ANRSC nu a avut nicio comunicare cu Consiliul Județean pe tema contractelor. De altfel, contractele se desfășoară în continuare. Firmele de transport fac în continuare transport în județul Botoșani. Fac și pentru școlari. Înțeleg că nu sunt decontate de către Ministerul Educației abonamentele oferite elevilor. Aici este o problemă care poate fi reglementată doar între cele două instituții ANRSC și Ministerul Educației”, a declarat pentru antena3.ro Marius Ilincaru, șeful de cabinet al președintelui Consiliului Județean Botoșani.
Pe de altă parte, reprezentanții ANRSC au transmis un punct de vedere postului de știri Antena 3 CNN referitor la sitația elevilor navetiști din județul Botoșani, potrivit căruia au fost identificate ”o serie de probleme la Consiliul Județean Botoșani încă de anul trecut, dar care nu au fost remediate, deși au fost impuse termene concrete în acest sens”.