Excelența din nordul Botoșaniului: ”Nu este un miracol, ci o dovadă incontestabilă că aici se face carte și se scrie istorie!”

Într-un mirific colț de Românie, pe malurile Prutului, sunt profesori și elevi care scriu istorie într-o școală care poartă numele celui mai important neurochirurg al țării.

Excelența din nordul Botoșaniului: ”Nu este un miracol, ci o dovadă incontestabilă că aici se face carte și se scrie istorie!”

La Școala Gimnazială "Leon Dănăilă" Darabani excelența este la ea acasă. Afirmația nu este gratuită, ci întărită de rezultatele de excepție, pe care în fiecare an elevi minunați, susținuți cu pasiune de către dascăli cu vocație, le obțin la concursurile și olimpiadele școlare, organizate la nivel județean și național.

Afirmația aparține reprezentanților Centrului Județean de Excelență Botoșani, care s-au deplasat sâmbătă, 9 decembrie, la Școala Gimnazială "Leon Dănăilă" din Darabani.

Printre succesele notabile ale școlii se înscrie și cel de la Istorie. În anul școlar 2021-2022, elevul de clasa a VIII-a, Mandache Rareș, a obținut cel mai bun rezultat din istoria învățământului dărabănean, locul I pe țară , la olimpiada de istorie, de la Târgu-Mureș, fiind pregătit de către profesor Lucian Florea. De asemenea, în anul școlar 2022-2023, tot la clasa a VIII-a, Teioșanu Adriana a obținut mențiune, din nou, la etapa națională, găzduită de frumosul oraș Râmnicu-Vâlcea.

La Limba engleză, profesor Diana Apachiței, alături de elevii pe care îi pregătește, face cunoscut numele școlii pe plan județean și national, în aprilie 2022, la etapa națională, eleva Horopciuc Ștefania întorcându-se acasă cu o binemeritată mențiune.

Reușite de excepție au fost obținute, de-a lungul timpului și la Limba și literatura română, de profesoarele Aionesei Ramona și Cardaș Mihaela, alături de colegele lor, Onofrei Anamaria și Căruceriu Lidia, insuflând elevilor dragostea pentru limba noastră, „cea frumoasă ca o duminică”, potrivit poetului Nichita Stănescu.

Și Geografia, predată de către profesor Alina Iași, se află în top cu numeroase premii și mențiuni adjudecate de către elevii școlii.

Nu în ultimul rând, la Matematică, profesorii Vanda Moloce și Vlad Apachiței îi atrag pe elevi către studiul matematicii, cu rezultate notabile.

Succese frumoase au înregistrat elevii școlii și la alte discipline școlare sau la competițiile sportive, ceea ce denotă seriozitatea și înaltul profesionalism al cadrelor didactice, din această frumoasă școală.

”Ceea ce se întâmplă la aceată școală nu este un miracol, ci o dovadă incontestabilă a faptului că la Darabani se face cu adevarat carte și se scrie istorie. Și, în mod cert, succesele elevilor se datorează și patronului spiritual, care, își intinde aura sa protectoare peste magiștri și invățăcei și care, in 2001 afirma: „Atunci când un elev al școlii din Darabani dobândeste un renume, dobândeste renume întreg orașul!”, este concluzia reprezentanților Școlii Gimnaziale "Leon Dănăilă" Darabani.

Școala din Darabani poartă numele reputatului neurochirurg Leon Dănăilă, născut pe aceste meleaguri în urmă cu 90 de ani. Ilustrul academician a scris cuvinte excepționale cu privire la unitatea de învățământ din nordul României.

"Această școală (Școala Gimnazială"Leon Dănăilă- n.red.) a reușit să lumineze fața ascunsă a multor fenomene și lucruri și să răspândească în noi înțelepciune, generozitate, echilibru, onoare omenie și dragoste față de oameni, calități care se răsfrâng salutar asupra prestigiului întregii noastre societăți. Profesorii și învățătorii de aici au oferit acestei școli prestanță și spiritualitate. Mii de elevi depun mărturie că dascălii lor din această școală au fost și sunt minunați. Acești oameni înțelepți și buni, atât de rari în lumea noastră grăbită și strâmbă, au de partea lor nu numai un trecut demn, ci și un viitor, unde îi însoțesc iubirea și recunoștința noastră", sunt cuvintele Academicianului Leon Dănăilă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
167

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
934

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
457

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...