Președintele Societății Române de Științe Matematice: România are din ce în ce mai mulți analfabeți funcțional! Bacalaureatul trebuie schimbat!

Radu Gologan, presedintele Societatii Romane de Stiinte Matematice, a declarat ca forma de desfasurare a examenului de Bacalaureat ar trebui modificata, cea existenta, in care se pune accent pe memorarea robotica, neincurajand elevii sa invete logic si sa poatea aplica cunostintele dobandite in viata de zi cu zi, si producand din ce in ce mai multi analfabeti functional.

"Forma in care se desfasoara Bacalaureatul a ramas incremenita in acest sistem invechit. Copiii din generatia de astazi sunt mai inteligenti decat cei de acum 40 de ani, si mai adaptati si dornici de concret. Este mult mai usor decat era acum un deceniu, dar este infinit mai usor decat era in urma cu 30-40 de ani.

Asta nereflectand ca nivelul copiilor a scazut, ci se vrea, s-a vurt ca Bacalaureatul sa fie realizabil, trecut de marea masa a copiilor de liceu din motive legate de politica unele, altele de o dorinta de a avea pe piata oameni care sa doreasca sa mearga mai departe", a declarat Radu Gologan, intr-un interviu acordat libertatea.ro.

Gogolan a oferit exemplul Statelor Unite ale Americii, unde absolventii de liceu sustin un examen unic national, sub forma unui test grila, care dureaza trei ore si contine intrebari din toate stiintele studiate. Iar marea diferenta este ca testarea se realizeaza de o Agentie independenta, unde elevii se pot programa in orice zi doresc pentru a sustine examenul.

"In America exista o Agentie, care e privata dar de interes public, care organizeaza aceasta testare pentru intreaga America. Pe parcursul ultimei clase de liceu, un copil care doreste sa fie testat, sa obtina acel certificat care spune cate puncte a luat la SAT, se inscrie, se prezinta la un centru de examen intr-una din zilele saptamanii, sau in doua zile.

In fata calculatorului, timp de doua-trei ore, raspunde unui chestionar cu 40-100 de intrebari, nu stiu exact cate sunt, care sunt din toate domeniile, inclusiv matematica.  Acel rezultat nu greseste. Apoi, la admiterea in scolile mari exista un examen, un eseu, un interviu care inseamna cunostintele de limba si comunicare”, a explicat coordonatorul lotului olimpic de matematica al Romaniei.

Radu Gologan mai sustine ca Bacalaureatul ar trebui schimbat astfel incat elevii sa fie incurajati sa invete logic si sa poata aplica in viata de zi cu zi informatiile acumulate, fiindca, in prezent, se pune accent pe memorarea robotica, iar Romania are din ce in ce mai multi analfabeti functional.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI