Subiectele de tip grilă introduse de Ministerul Educației la examenele de anul acesta de Bacalaureat și Evaluare Națională dau "dovadă de-un populism excesiv, în așa fel încât nota 5 să se ia practic pe nimic". Verdictul vine de la Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la Matematică, care a declarat pentru Edupedu.ro că "e foarte potrivit ca o parte din examen să fie test grilă. Dar, prin felul în care a fost lansată ideea, e clar că dă dovadă de-un populism excesiv".
Contactat de Edupedu.ro, Radu Gologan a declarat: “Ce mai contează camerele de luat vederi, când copiii sunt suficient de inteligenți ca să își facă semne pe degete cu numerele, ceea ce se întâmplă de foarte multe ori? Partea asta de examen s-a dus, nu poate să mai fie evaluarea corectă. E un mod de a-i face pe copii să obțină nota 5 foarte ușor, dacă are unul în clasă care se descurcă binișor”.
Declarațiile integrale acordate Edupedu.ro de către Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la Matematică:
“Opinia mea este următoarea: e foarte potrivit ca o parte din examen să fie test grilă. Dar, prin felul în care a fost lansată ideea, e clar că dă dovadă de-un populism excesiv, în așa fel încât nota 5 să se ia practic pe nimic.
Ce mai contează camerele de luat vederi, când copiii sunt suficient de inteligenți ca să își facă semne pe degete cu numerele, ceea ce se întâmplă de foarte multe ori? Partea asta de examen s-a dus, nu poate să mai fie evaluarea corectă. E un mod de a-i face pe copii să obțină nota 5 foarte ușor, dacă are unul în clasă care se descurcă binișor.
Mă supără faptul că sunt convins că aceste teste grilă nu vor fi făcute ca să evalueze copilul care să obțină nota de trecere, ci vor fi făcute în așa fel încât să fie foarte ușor de trecut examenul. În plus, un examen cu test grilă cu copiii în aceeași clasă, chiar cu camere de luat vederi, e foarte ușor de copiat, copiii au posibilitatea foarte simplă de a-și face semne cu rezultatele cu grilele corecte.
Doar în situația în care se întâmplă ca la Politehnică, unde grilele sunt amestecate: doi copii din aceeași sală nu au aceleași răspunsuri în aceleași ordine. La Politehnică sunt 5 răspunsuri, dar atât ordinea exercițiilor, cât și cea a răspunsurilor sunt amestecate. Dacă vor face asta, e un semn bun, dar nu cred.”