Optimism la DSP. Monica Adăscăliței: Avem posibilitatea să deschidem școlile în sistemul normal. Eu am încredere că va fi bine

Optimism la DSP. Monica Adăscăliței: Avem posibilitatea să deschidem școlile în sistemul normal. Eu am încredere că va fi bine

Directorul Direcție de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, se arată optimistă în privința noului început de an școlar, iar acest lucru se datorează situării județului Botoșani în „Zona verde”, ceea ce permite posibilitatea deschiderii unităților de învățământ iar prezența fizică a elevilor este permisă.

Șefa de la DSP se bazează însă și pe ajutorul părinților care vor lua măsuri la cele mai mici semne ale bolii și nu vor trimite copiii bolnavi în colectivitate. Mai greu va fi în învățământul preșcolar, acolo unde copiii care frecventează grădinița nu vor putea respecta măsurile de distanțare iar purtarea măștii nu va fi posibilă.

“Noi fiind în „Zonă verde”, avem posibilitatea să deschidem școlile în sistemul normal. Copiii să meargă la școală, fizic, în clase. În momentul de față purtăm discuții cu Inspectoratul Școlar Județean și am stabilit cu autoritățile locale să facem vizite în fiecare școală. Părerea mea este că fiecare școală ar trebui să-și facă activitatea în funcție de capacitate, de numărul de elevi. Apare perioada virozelor și nu putem garanta că nu vom avea contaminări dar încercăm să limităm. E greu să ții copiii, după o vacanță atât de lungă, să nu socializeze. La clasele primare, copiii ascultă în general de învățător și cred că acolo va fi bine. Mai greu va fi la grădiniță pentru că ei sunt mici și nu vor folosi masca dar ne bazăm pe  sprijinul părinților care vor înțelege și nu vor trimite un copil bolnav în colectivitate și vor lua măsuri la primele semne ale unei răceli. Recomandăm părinților ca la primele semne ale bolii să se adreseze medicului de familie sau pediatrului care vor lua măsuri medicale, dar și părinții trebuie să ne ajute. Eu am încredere că va fi bine iar faptul că județul Botoșani a ajuns în „Zona verde” arată că cetățenii au înțeles”, a transmis Monica Adăscăliței.

 

Spune-ne opinia ta