Oferta de şcolarizare în învăţământul dual va crește în anul şcolar următor cu 29%, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Luminiţa Barcari.
Cele mai multe locuri alocate în planul de şcolarizare, ca urmare a solicitărilor operatorilor economici parteneri ai școlilor duale, sunt în domeniile mecanică, turism şi alimentaţie, electric, a mai adăugat secretarul de stat pe preuniversitar, citat de Agerpres.
“Pentru anul şcolar următor va fi o creştere cu peste 29% a ofertei de şcolarizare la învăţământul dual. Acest lucru ne spune că deja se extinde şi au căpătat încredere, mă refer în primul rând la agenţii economici, pentru că ei trebuie să facă solicitarea de a înfiinţa clase de învăţământ dual. (…) Cele mai multe locuri alocate în planul de şcolarizare, ca urmare a solicitărilor operatorilor economici parteneri ai unităţilor de învăţământ, sunt următoarele domenii de formare profesională:
-la mecanică – 3.826 locuri,
-turism şi alimentaţie – 1.330 locuri,
-electric – 823 de locuri,
-electromecanică – 734 de locuri“, a spus Barcari.
Oficialul a afirmat că pentru anul şcolar viitor peste 760 de operatori sau agenţi economici vor fi parteneri de practică în învăţământul dual, în creştere faţă de anul şcolar 2019-2020 cu 10%.
La Botoșani, învățământul profesional dual a fost inclus pentru prima dată în oferta școlară din septembrie 2018, la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi. Colegiul a dat startul acestui tip de învățământ împreună cu Elsaco Electronic, tinerii fiind pregătiți pentru a obține calificarea electrician constructor.
De altfel, în ultimii doi ani, tot mai multe unități de învățământ de la Botoșani și-au arătat intenția de a implementa învățământul dual.
“La Liceul "Alexandru cel Bun" în anul școlar 2019-2020 funcționează o clasă de învățământ profesional dual cu 28 de elevi, calificarea Filator, iar în anul școlar viitor vom mai avea o clasă de 28. Ambele clase sunt realizate la solicitarea SC ROLANA TEX SA Botoșani, elevii primind burse, masă de prânz în perioadele de practică și echipamente de protecție”, a explicat și directorul acestei unități de învățământ de la Botoșani, profesor Ana-Maria Loghin.
Toți copiii care intră în școlile duale, indiferent de orașul în care este școala, primesc bursa de minimum 400 de lei pe lună, din care 200 de lei de la stat, iar alți 200 de lei de la agentul economic și au locul de munca asigurat la absolvire.