Nu vă fie frică să gândiți! Aveți încredere în Școală!

Și să nu uităm un lucru esențial: dacă nu suntem dispuși să le acceptăm greșelile, atunci să nu ne așteptăm la originalitate. Vom crea doar niște memoratori ce ne vor întoarce informația livrată. Sistemul nostru educațional are tendința să stigmatizeze greșeala. Greșeala trebuie privită ca un imbold și nu ca o piedică.

Educația trebuie să ne conducă spre viitor. De acest viitor depinde siguranța și stabilitatea unei țări.  

Trăgând învățătură din prezent, trebuie să renunțăm la a ne mai educa elevii să fie niște școlari funcționari, a căror singură ocupație este transcrierea unor idei dintr-o parte în alta. Predarea nu trebuie să fie un proces de livrare. Nu trebuie să le inhibăm copiilor creativitatea. Aceasta este la fel de importantă ca însușirea cunoștințelor. În plus, acumularea de noi cunoștințe se termină la un moment dat pentru majoritatea oamenilor, dar nevoia de creativitate nu încetează niciodată (nu de aceea avem CV-urile atât de diferite?).

Suntem puși zi de zi în postura de a lua decizii. Trebuie să ne pregătim copiii și pentru aceste decizii, nu doar pentru testări și examene. Trebuie să trecem de granițele programelor școlare și să le arătăm copiilor aplicabilitatea a ceea ce ei învață.

Citându-l pe Picasso, toți copiii se nasc creativi iar datoria noastră este să îi ajutăm să nu își piardă această creativitate.
Orice profesor poate face asta. În plus, creativitatea trebuie să provină din viziuni diferite asupra lucrurilor, viziuni date de studiul disciplinelor distincte.  

Și să nu uităm un lucru esențial: dacă nu suntem dispuși să le acceptăm greșelile, atunci să nu ne așteptăm la originalitate. Vom crea doar niște memoratori ce ne vor întoarce informația livrată. Sistemul nostru educațional are tendința să stigmatizeze greșeala. Greșeala trebuie privită ca un imbold și nu ca o piedică.  

Stimați profesori, așa cum afirma Sf. Ioan Gură de Aur, nu există artă mai frumoasă decât arta educației.  

Dacă pictorul și sculptorul fac figuri fără viață, dumneavoastră, profesorii, creați chipuri vii de care se bucură și oamenii și se bucură și Dumnezeu. Noi, profesorii, ne facem datoria indiferent de condițiile acestei societăți. Există mulți factori care ne perturbă iar societatea pare că nu e un aliat? Poate. Dar de un lucru suntem siguri: avem un dar pe care nu trebuie să îl risipim. Dăruirea față de copii este atuul nostru și nimeni nu ne-o poate lua.  

Dragi copii, educația nu vă pregătește pentru viață. Educația este viața însăși. Nu există investiție mai sănătoasă decât unirea educației primite la școală cu creativitatea minților voastre. Educația este unicul drum spre moralitate.  

Nu vă fie frică să gândiți! Aveți încredere în Școală!

Asist. univ. Alexandru Negrescu 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:17

Marți, 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din ...

Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

astăzi, 11:54

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus ...

Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Meteorologii anunță când vor veni ninsorile!

astăzi, 11:19

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă în...