Alexandru Negrescu: "Există o goană după note şi, implicit, după rezolvat şi memorat probleme standard, de tipul celor care se dau la examene"

Alexandru Negrescu: "Există o goană după note şi, implicit, după rezolvat şi memorat probleme standard, de tipul celor care se dau la examene"

 Alexandru Negrescu  

Născut în Botoşani, Alexandru Negrescu este profesor universitar la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucureşti şi unul dintre profesorii care antrenează olimpicii. 

Într-un material publicat de site-ul Universităţii Politehnica Bucureşti, Alexandru Negrescu spune că discrepanţa dintre vârfuri şi media elevilor în privinţa studiului matematicii vine de fapt din goana după note. "Cred că există o goană după note şi, implicit, după rezolvat şi memorat probleme standard, de tipul celor care se dau la examene. Astfel, nu se înţelege fenomenul, copilul acţionează fără să gândească prea mult. El este format ca memorator de formule", a spus Alexandru Negrescu.

În plus, mai spune universitarul, elevii sunt înconjuraţi de multe tentaţii în viaţa de zi cu zi, tentaţii care îi îndepărtează pe elevi de a mai lucra şi citit acasă.

"De ce să "piardă" timpul studiind matematică (ceea ce nu te ajută peste noapte), când ar putea privi nişte poze de pe paginile virtuale ale prietenilor? În plus, când priveşti în jur, nu mai este clară noţiunea de valoare. Nu se face diferenţa între a fi un om de succes -care poate fi trecător sau distructiv din punct de vedere moral- şi a fi un om de valoare", a mai spus profesorul universitar.

În opinia lui Alexandru Negrescu, sistemul educaţional românesc este sec, iar manualele nu sunt nici pe departe prietenii elevilor.

"Se studiază foarte multe noţiuni, însă nu se subliniază aspectul practic al acestora, adică esenţa lor. Teoria se încununează în practică. În cazul matematicii, se predau noţiuni importante, dar nu se arată importanţa lor. Copiii nu fac cunoştinţă cu "matematica cea vie". Manualele nu reprezintă un prieten pentru elevi", a spus profesorul, conform upb.ro.

În plus, mai arată Alexandru Negrescu, matematica împlică multă muncă. "Studenţii noştri sunt grăbiţi, din câte observ. Nu au răbdarea să aprofundeze lucrurile. În Universitatea Politehnica, în care predau, sunt copii cu minţi sclipitoare, dar multora le lipseşte dorinţa de a munci. Iar Einstein avea dreptate când afirma că reuşita este formată din  1% inspiraţie şi 99% transpiraţie", a conchis profesorul.

Citeste şi TAIFAS la Stiri cu Alexandru Negrescu: "Suntem un popor cu multe diplome, dar cu puține cunoștințe" 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Citește aici ediția de vară a revistei de cultură Hyperion!

astăzi, 12:30

A apărut cel mai recent număr al revistei de cultură ”Hyperion”, publicație aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, editată de Fundaţia Culturală „Hyperion &...

Hidrologii mențin Codul Galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia!

astăzi, 11:37

Hidrologii au anunțat că există, în continuare,risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au prelungit Codul galben până pe 27 mai, la ora 24:00. Fenomenele ...

Seară de sărbătoare la Teatrul „Mihai Eminescu” - „Gala 500” Toastmasters Botoșani!

astăzi, 10:50

Clubul Toastmasters din Botoșani, marchează un moment festiv în activitatea sa: Gala 500. Evenimentul va fi celebrat marți, 3 iunie, începând cu ora 18:00, în sala Teatru...