Alexandru Negrescu: "Există o goană după note şi, implicit, după rezolvat şi memorat probleme standard, de tipul celor care se dau la examene"

Alexandru Negrescu: "Există o goană după note şi, implicit, după rezolvat şi memorat probleme standard, de tipul celor care se dau la examene"

 Alexandru Negrescu  

Născut în Botoşani, Alexandru Negrescu este profesor universitar la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucureşti şi unul dintre profesorii care antrenează olimpicii. 

Într-un material publicat de site-ul Universităţii Politehnica Bucureşti, Alexandru Negrescu spune că discrepanţa dintre vârfuri şi media elevilor în privinţa studiului matematicii vine de fapt din goana după note. "Cred că există o goană după note şi, implicit, după rezolvat şi memorat probleme standard, de tipul celor care se dau la examene. Astfel, nu se înţelege fenomenul, copilul acţionează fără să gândească prea mult. El este format ca memorator de formule", a spus Alexandru Negrescu.

În plus, mai spune universitarul, elevii sunt înconjuraţi de multe tentaţii în viaţa de zi cu zi, tentaţii care îi îndepărtează pe elevi de a mai lucra şi citit acasă.

"De ce să "piardă" timpul studiind matematică (ceea ce nu te ajută peste noapte), când ar putea privi nişte poze de pe paginile virtuale ale prietenilor? În plus, când priveşti în jur, nu mai este clară noţiunea de valoare. Nu se face diferenţa între a fi un om de succes -care poate fi trecător sau distructiv din punct de vedere moral- şi a fi un om de valoare", a mai spus profesorul universitar.

În opinia lui Alexandru Negrescu, sistemul educaţional românesc este sec, iar manualele nu sunt nici pe departe prietenii elevilor.

"Se studiază foarte multe noţiuni, însă nu se subliniază aspectul practic al acestora, adică esenţa lor. Teoria se încununează în practică. În cazul matematicii, se predau noţiuni importante, dar nu se arată importanţa lor. Copiii nu fac cunoştinţă cu "matematica cea vie". Manualele nu reprezintă un prieten pentru elevi", a spus profesorul, conform upb.ro.

În plus, mai arată Alexandru Negrescu, matematica împlică multă muncă. "Studenţii noştri sunt grăbiţi, din câte observ. Nu au răbdarea să aprofundeze lucrurile. În Universitatea Politehnica, în care predau, sunt copii cu minţi sclipitoare, dar multora le lipseşte dorinţa de a munci. Iar Einstein avea dreptate când afirma că reuşita este formată din  1% inspiraţie şi 99% transpiraţie", a conchis profesorul.

Citeste şi TAIFAS la Stiri cu Alexandru Negrescu: "Suntem un popor cu multe diplome, dar cu puține cunoștințe" 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

astăzi, 11:54

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus ...

Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Meteorologii anunță când vor veni ninsorile!

astăzi, 11:19

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă în...

Jandarm aflat în timpul liber, îngerul salvator a doi bătrâni de 70 de ani! (Foto)

astăzi, 11:09

Marți, 5noiembrie, în jurul orei 09.00 dimineața, un jandarm botoșănean aflat în timpul liber a observat cum autoturismul din fața sa, care se deplasa dinspre Ipotești spre municipiu...