12 ianuarie: A murit românca genială căreia Puccini i-a dedicat Tosca!

Faima dobândită nu a făcut-o să îÈ™i strice nobilul caracter. Este cunoscut È™i respectul ei față de divinitate; înainte de fiecare spectacol se ruga È™i aprindea o lumânare în cabina ei.  

12 ianuarie: A murit românca genială căreia Puccini i-a dedicat Tosca!

Hariclea Darclée

Nu voi face biografia Haricleei Darclée, ci voi aminti ceea ce mi se pare important de È™tiut pentru noi, ca popor din care a răsărit această minunată soprană.  

Hariclea Darclée s-a născut pe 10 iunie 1860, în Brăila, È™i a făcut studiile de specialitate la IaÈ™i È™i la Paris. Datorită splendorii vocii sale, s-a impus ca primadonna la operele din Paris, Berlin, FlorenÈ›a, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova È™i Sankt-Petersburg.  

La Scala din Milano, templul sacru al operei, a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Cimenei din "Cidul" de Jules Massenet. Atunci a fost aplaudată de însuÈ™i Giuseppe Verdi (care era atât de faimos încât pe scrisorile ce le primea, nu trebuia adresa, ci putea fi scris doar "Giuseppe Verdi, Italia"). Hariclea Darclée s-a apropiat de Verdi È™i au devenit prieteni.  

AÈ™a cum am menÈ›ionat în titlu, Giacomo Puccini a scris opera "Tosca" pentru vocea Haricleei Darclée, iar celebra arie "Vissi d’arte" a fost scrisă la sugestia artistei, pentru că opera era presărată doar cu arii pentru tenor sau duete. Premiera absolută a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la Teatro dell’Opera (Constanzi) din Roma. Presa de a doua zi a susÈ›inut că, datorită ariei "Vissi d’arte", "Darclée a salvat Tosca" lui Puccini (a se vedea [2]).

Puccini i-a mai dedicat È™i opera "Manon Lescaut", pe care soprana a interpretat-o în premieră la Scala din Milano în martie 1897. Alfredo Catalani i-a dedicat opera "La Wally" (din care amintim minunata arie "Ebben? Ne andrò lontana") È™i Pietro Mascagni i-a dedicat opera "Iris" (pentru repertoriul complet al Haricleei Darclée se poate consulta [4]).    

În "Enciclopedia dello Spettacolo", în dreptul numelui ei scrie: cea mai mare cântăreaţă a lumii timp de 25 de ani, iar o publicaÈ›ie italiană din august 2013 o numeÈ™te Primadonna più prestigiosa del teatro lirico mondiale e caposcuola dell’esecuzione vocale romantica internazionale - verista, durante il trentennio 1882 – 1918 [1].  

Faima dobândită nu a făcut-o să îÈ™i strice nobilul caracter. Este cunoscut È™i respectul ei față de divinitate; înainte de fiecare spectacol se ruga È™i aprindea o lumânare în cabina ei.  

Hariclea Darclée, prin munca È™i integritatea sa, rămâne peste ani un exemplu demn de urmat. Formulând în maniera lui Einstein, spunem că înainte de a fi o femeie de succes, Hariclea Darclée a fost o femeie de valoare. Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că astfel de modele sunt pe cale de dispariÈ›ie iar mass-media nu mai este interesată de ele, de memoria lor, ci promovează nulități (intelectuale, culturale, morale, etc).

A încetat din viață pe data de 12 ianuarie 1939.

Asist. univ. Alexandru Negrescu  

 

Bibliografie și recomandări [1]

http://www.beniculturali.it/mibac/export/MiBAC/sito-MiBAC/Contenuti/MibacUnif/Eventi/visualizza_asset.html_187880430.html

[2] http://historia.ro/exclusiv_web/general/articol/hariclea-darclee-prima-floria-tosca-istorie

[3] http://jurnalul.ro/special-jurnalul/farmecul-tulburator-al-unei-voci-570872.html

[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Hariclea_Darcl%C3%A9e

[5] http://ziare.com/cultura/documentar/mandru-ca-sunt-roman-hariclea-darclee-soprana-careia-puccini-i-a-dedicat-opera-tosca-1200950

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O elevă din Darabani se califică la Olimpiada Națională de Istorie cu punctaj MAXIM!

astăzi, 08:45

Pentru al cincilea an consecutiv, un elev al Școlii Gimnaziale "Leon Dănăilă" Darabani obține calificarea la Etapa Națională a Olimpiadei de Istorie, destinată elevilor de clasa a VI...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (346)

astăzi, 08:31

De la FocÈ™ani  scriitorul Gheorghe Mocanu îmi trimite revista de atitudine prin satiră È™i umor „Cu cioara vopsită” nr. 1(12) din 2025. Revista apare sub egida  AsociaÈ›...

Calendar ortodox, 23 martie: Sf. Cuv. Mc. Nicon ÅŸi cei 199 de ucenici ai lui

astăzi, 08:00

Sfântul Nicon (†251) era din Neapole, bărbat frumos la chip ÅŸi ostaÅŸ viteaz în războaie, biruind cu suliÅ£a ÅŸi cu sabia acolo unde lupta era mai grea. Întorcându-se...