Noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, se gandeste sa renunte la manualul unic

Noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, se gandeste sa renunte la manualul unic

Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educatiei, se gandeste sa renunte la manualul unic, despre care spune ca a fost o alegere nefericita. 

"Manualul unic nu a fost o decizie tocmai fericita. Faptul ca manualele au aratat asa ar trebui sa ne puna pe ganduri. Prin competitie ar creste si calitatea manualelor", a declarat ea pentru ProTV.

Dupa aceasta schimbare, profesorii ar avea, din nou, mai multe variante dintre care sa aleaga.

"Manual unic inseamna, de fapt, centralizare comunista, ca si tabel unic, ca si plan cadru unic, ca si toate unice, asta inseamna patul lui Procust, asta inseamna camasa de forta si un exercitiu politic pervers, iesit din timp, care nu are niciun fel de legatura cu nevoile copiilor", a declarat Marian Stas, expert in educatie care preda la la Harvard.

Acesta sustine ca vor fi manuale de calitate doar dupa o schimbare profunda a sistemului de invatamant.

"Ei si-au imaginat ca autorul vine cu manuscrisul finisat, dupa care urmeaza tiparul, ori nu este deloc asa. O singura editura, indiferent de marimea ei, este incapabila sa gestioneze cateva sute de manuale", a spus si Cristian Gresanu, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.

Amintim ca manualul unic a fost initiat de Guvern cand Ministerul Educatiei era condus de Liviu Pop, in 2017. Astfel, a fost data o ordonanta de urgenta prin care s-a trecut Editura Didactica si Pedagogica in subordinea Ministerului Educatiei, urmand ca aceasta sa se ocupe exclusiv de manualele scolare unice. In 2018, cateva dintre manualele unice au fost tiparite cu greseli grave, ceea ce a dus la numeroase scandaluri.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dorohoianca de 10 la Bacalaureat, după contestații: „Este nevoie de foarte multă determinare”

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
185

La nivelul județului Botoșani, după rezolvarea contestațiilor, șapte candidați au obținut media 10, printre care și o elevă din Dorohoi.Anamaria-Adelina Gîrțu a învățat la ...

De sâmbătă, comunicarea hotărârilor din procesele civile se va face, din oficiu, prin e-mail

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
148

În cazul deciziilor luate de instanțele civile, comunicarea lor urmează să se facă, începând de sâmbătă, în primă fază, prin e-mail, potrivit unei legi oficializa...

Atenţionare de călătorie: În Bulgaria au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
335

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri...