Ministerul Educației a transmis o notă Inspectoratelor Școlare Județene (IȘJ) în care le reamintește directorilor de școală și cadrelor didactice că este interzisă orice activitate cu caracter politic în școli, atât în timpul orelor de curs cât și în afara lor.
Nota vine în contextul celor patru tipuri de alegeri electorale care au loc în acest an. În document sunt precizate activități care nu sunt permise, printre care dezbateri cu elevii pe teme politice sau organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice.
Cu toate acestea, peste 1.700 de directori de școli sunt puși politic, iar toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate tot politic, potrivit unui raport al Ministerului Educației.
„Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios în unitățile de învățământ”, amintește Ministerul Educației într-o notă transmisă Inspectoratelor școlare din teritoriu, potrivit Edupedu.ro.
Documentul vine în contextul în care anul acesta au loc alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.
În document sunt specificate și exemple concrete, cum ar fi: concursuri/competiții sportive, artistice, organizate de formațiuni politice, dezbateri cu elevii pe teme politice sau organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice.
În județul Botoșani situația directorilor numiți politic în funcție se prezintă astfel: În cazul directorilor, 105 au fost numiți în urma concursurilor susținute, în timp ce 22 au ocupat posturile prin detașare în interesul învățământului. De asemenea, în cazul directorilor adjuncți, 29 au susținut concurs pentru numire pe post, în timp ce 9 au fost detașați în interesul învățământului.