Directori de şcoli şi licee numiţi politic, prin detaşare „în interesul învăţământului”. Care este situația la Botoșani!

Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee şi peste o treime dintre directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar din ţara noastră sunt numiţi politic, prin detaşare în interesul învăţământului.

Directori de şcoli şi licee numiţi politic, prin detaşare „în interesul învăţământului”. Care este situația la Botoșani!

   Foto: Republica

Din numărul total de 6.324 de posturi de director al unei unităţi de învăţământ preşcolar, ocupate în ţara noastră, 4.601 posturi au fost ocupate prin concurs, în timp ce 1.723 de posturi de director au fost ocupate prin detaşare, conform răspunsurilor Ministerului Educaţiei, obţinute de Economica.net.

Prin urmare, peste 27% din numărul total al posturilor de director de şcoli şi licee din România au fost ocupate prin detaşare, nu prin concurs.

Peste o treime dintre directorii adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în aceste funcţii, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Din numărul total de 2.442 de posturi de director adjunct al unei unităţi de învăţământ preşcolar, ocupate în ţara noastră, 1.621 de posturi au fost ocupate prin concurs, în vreme ce 821 de posturi au fost ocupate prin detaşare, conform datelor Ministerului Educaţiei, obţinute de Economica.net.

Drept care, peste 33% dintre directorii adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în aceste funcţii.

În total, 2.544 de directori şi directori adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în funcţii, prin detaşare. Aceasta înseamnă că 29% din numărul total al acestor posturi au fost ocupate prin numire politică şi nu prin concurs.

Declarativ, calităţile profesionale şi morale sunt cele care recomandă candidatul detaşat în postul de conducere a şcolii, conform noii legi a învăţământului preuniversitar.

Personalul didactic de predare titular în învățământul preuniversitar, care se distinge prin calități profesionale, manageriale și morale, poate fi detașat în interesul învățământului, cu acordul său, pentru asigurarea pe perioadă de cel mult un an școlar a conducerii unităților de învățământ, unităților de educație extrașcolară, Direcțiilor județene de învățământ preuniversitar, birourilor județene ale Agenţiei Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar, potrivit articolului 191, (2) din Legea 198/2023, consultată de Economica.net.

Situația la Botoșani

În județul Botoșani, potrivit datelor analizate de sursa citată, situația se prezintă astfel: În cazul directorilor, 105 au fost numiți în urma concursurilor susținute, în timp ce 22 au ocupat posturile prin detașare în interesul învățământului. De asemenea, în cazul directorilor adjuncți, 29 au susținut concurs pentru numire pe post, în timp ce 9 au fost detașați în interesul învățământului.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
41

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
115

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
89

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...