„Moara cu noroc”, urcată pe Facebook de laurieni

„Moara cu noroc”, urcată pe Facebook de laurieni

Ghiță Cârciumarul, Ana lui Ghiță, Bătrâna înțeleaptă, Lică Sămădăul, Pintea Jandarmul au intrat în rândul lumii și au și ei, în sfârșit, conturi pe Facebook. Personajele lui Slavici au ajuns în prezent fiind aduși de liceeni ai Colegiului National „A.T. Laurian” din Botoșani, care, în cadrul programului de „Educație media” au adus literatura mai aproape de contemporaneitate, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții unității de învățământ.

Elevi ai clasei a X-a C, profil matematică – informatică, au derulat activitatea „Moara cu noroc, văzută prin ochii prezentului”, sub coordonarea profesorului diriginte Cristina Rîznic, în cadrul căreia au creat conturi personajelor Ghiță, Ana, Lică Sămădăul, Pintea Jandarmul și Bătrânei înțelepte lansându-le și evenimente cu taifasuri, muzică și ospăț.

Întâlnindu-se în locația „Moara cu noroc”, în cadrul unui event denumit „Întâlnirea porcarilor”, aceștia au socializat, au întreținut voia bună, ascultând sau distribuind cântece, au ademenit papilele gustative cu oferte ale meniului zilei, pentru ca reușita să fie garantată, toate fiind realizate cu umor și dovedind o fină cunoaștere a tiparelor psihologice din personajele lui Slavici.

Activitatea s-a derulat în contextul în care Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoșani este din acest an școlar unitate pilot în ceea ce privește „Educația media”, în urma selecției efectuate de Centrul pentru Jurnalism Independent din București.

„La programul de formare, derulat în perioada mai - decembrie 2021, au participat trei profesori de limba și literatura română din Laurian, mai exact Cristina Rîznic, Anca Grădinaru și Carmen Dulgheriu, aceștia urmând să implementeze în scenariile didactice de la clase, pe parcursul a doi ani, concepte cheie ale educației media: tipuri de mass – media, identificarea consumului media zilnic, deconstrucția mesajelor media, rolul jurnalismului în democrație, fapte și opinii, libertate de exprimare, construcția unei știri, contextul în mesajele media, independența editorială, internet și rețele sociale, amprenta digitală, dezinformarea, tehnici de verificare a informației, bule informaționale, camere de ecou etc”, adaugă reprezentanții școlii.

La curs au participat profesori din mai multe județe, alături de jurnalista Julia Nagy de la postul de radio „Europa Fm”, iar conținuturile prezentate urmează să fie integrate în cadrul orelor de limba și literatura română, lecțiile devenind mult mai atractive, îmbinând competențe IT cu învățarea colaborativă și creativă.

„E o deschidere interesantă și necesară în contextul actual. Elevii identifică diferențele dintre fapte și opinii, produc și receptează tipuri variate de conținut, discută despre bule informaționale și camere de ecou, reflectează asupra identității digitale care rămâne în mediul online, stabilesc, iată, legătura dintre literatură și alte arte, își dezvoltă gândirea autonomă, reflexivă și critică, transpun texte literare în forme inedite de comunicare, utilizează adecvat tehnici de documentare și cercetare a unei teme, etc, etc. iată, câte avantaje!”, a explicat profesorul Cristina Rîznic.

Așadar, liceenii care învață pentru bac și consideră că Slavici e prea departe de lumea lor, pot acum să intre în Moara virtuală cu noroc și să stea de vorbă cu personajele literare, să se amuze de discuțiile lor și să le explice cum s-au transformat dilemele morale românești.
 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Alina Gorghiu, ministrul justiției:”Considerăm că astfel de persoane trebuie monitorizate mai atent de statul român.”

astăzi, 20:40

Parlamentul a votat marți înființarea registrului național al traficanților de droguri. Vor­bim despre o bază de date administrată de poliție care va conține numele tuturor româ...

Peste 400 de locuri de muncă vacante la AJOFM Botoșani

astăzi, 20:01
168

Ofertă generoasă de locuri de muncă în Botoșani, la începutul lunii martie 2024: 427 de locuri de muncă sunt puse la dispoziția botoșănenilor interesați.Pentru absolvenții de...

Dispozitive de măsurare a vitezei, amplasate în locuri vizibile, semafoare în zone cu risc de acidente: propuneri de modificare a legislației rutiere

astăzi, 19:24
64

Senatul a adoptat tacit, luni, 4 martie 2024, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care amplasarea radarelor pentru măsurarea vitez...