Ministrul Educatiei, Liviu Pop, considera ca nu sunt motive pentru declansarea grevei in invatamant, asa cum au anuntat liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Acesta le transmite ca motivele lor de nemultumire vin dintr-o neintelegere si ca Guvernul isi va respecta promisiunile facute fata de ei.
Ministrul Educatiei a declarat ca este la curent cu cererile sindicalistilor din invatamant si ca la rectificarea bugetara din septembrie se va da primul semnal ca Guvernul isi respecta promisiunile.
"Am avut intalniri si la nivel de prim-ministru cu reprezentantii sindicatelor din Educatie. Aceste discutii au dus la un calendar clar. Si alaturi e premierul Tudose. Am spus clar ce urmeaza sa facem in perioada urmatoare. Acordam cresteri salariale, venim cu solutii pentru plata sentintelor judecatoresti si a dobanzilor (...), venim catre sistemul de invatamant cu bani, adica nu taiem (...) ", a spus ministrul la TVR1, explicand ca protestele nu sunt de dorit.
"Pentru mine, din punctul acesta de vedere, este o neintelegere a situatiei, dar vom avea discutii cu reprezentantii federatiilor sindicale odata cu inceperea anului scolar. Punctual vom avea rectificarea bugetara, va fi primul semnal a ceea ce am promis cadrelor didactice, in toamna acestui an.
Prima rectificare bugetara va fi in septembrie, a doua la final de an - noiembrie sau decembrie - in asa fel incat, cum ne-am angajat in programul de guvernare, sa respectam promisiunile", a spus Liviu Pop.
Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au anuntat miercuri ca au decis demararea protestelor incepand din 2 octombrie, daca Guvernul nu este dispus sa rezolve anumite probleme semnalate, cum ar fi calculul sporurilor salariale, plata sentintelor judecatoresti si cresterea salariilor din 2018.
Primele actiuni, din 2 octombrie, vor viza pichetarea tuturor prefecturilor, urmand ca in zilele de 4 si 5 octombrie sa se faca pichetarea Guvernului, au anuntat ei.
"Membrii de sindicat reclama faptul ca sporurile salariale se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decat ar trebui de fapt. Concret, angajatii din invatamant pierd, in medie, peste 3 la suta din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, daca au mai multe sporuri", se arata in comunicat.
De asemenea, sindicalistii vor ca la rectificarea bugetara, Executivul sa gaseasca solutii pentru plata sumelor care li se cuvin angajatilor in baza unor sentinte definitive.
Totodata, acestia se arata nemultumiti de cuantumul mic al cresterii salariilor nete in anul 2018, comparativ cu cresterile salariilor brute, consecinta a majorarii contributiilor angajatilor catre stat.
Liderii FSLI, cer Guvernului "inceperea negocierilor si incheierea unui acord scris pana la data de 25 septembrie 2017".
Ziare.com