Mai mulți elevi și profesori din cadrul Centrului de Excelență au participat la un webinar despre inteligență

Mai mulți elevi și profesori din cadrul Centrului de Excelență au participat la un webinar despre inteligență

În cursul zilei de vineri, 21 ianuarie, între orele 16:00 – 19:00, elevii de liceu și profesorii coordonatori din cadrul Centrului de Excelență (CEX) din Botoșani, au participat la Webinar-ul interactiv cu tema „Inteligența ca dar și responsabilitate”.

Webinar-ul a reprezentat o provocare, pe care doamna Conf. Univ. Dr. Adela Moraru de la Universitatea Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș, în colaborare cu domnul director al CEX, prof. Gabriel Hârtie și doamna psiholog Irina Panaite, au lansat-o elevilor și profesorilor din cadrul Centrului Județean de Excelență Botoșani, o oportunitate de a lua parte la o dezbatere despre talent și performanță, despre sens, spiritualitate, valoare și inteligență.

Organizarea acestui webinar a plecat, pe de o parte de la ideea că e important ca fiecare elev care face efort suplimentar pentru obținerea performanței să-și cunoască potențialul pe care îl are, să fie conștient de acesta și să îl valorifice astfel încât să fie autorii binelui și pe de altă parte, de la ideea că profesorii reprezintă factorul principal care reușește să stimuleze și să valorifice la maximum resursele și potențialul individual al elevului.

Doamna conf. Univ. dr. Adela Moraru, specialist în psihologie cognitivă, neuropsihologie și psihologia personalității, a însoțit participanții într-o călătorie introspectivă în care participanții au descoperit, rând pe rând, că fiecare este un erou al cărui drum depinde de modul propriu în care și-l construiește și îi dă sens.

Eroul este înzestrat cu daruri sau aptitudini diferite pe care este chemat să le descopere: inteligențe multiple – lingvistică, logică, muzicală, kinestezică – și cu trăsături de personalitate unice - extroversiune, conștiinciozitate, stabilitate emoțională, etc. Împreună cu partenerii de dialog – elevi și profesori - s-au stabilit căile prin care acest potențial nativ poate fi transfigurat într-o performanță remarcabilă.

Intervențiile Ioanei și ale Teodorei au punctat importanța disciplinei și efortului perseverent în reușita în orice domeniu. Elevele  au subliniat că profesorii și experții într-un domeniu pot fi modele ce susțin evoluția unui tânăr, dar acesta este chemat să își descopere propria vocație și cale de expresie.

Eroul poate avea momente de dificultate sau de criză pe parcursul vieții, dar le poate depăși prin asumarea riscurilor, tolerarea ambiguității și gestionarea optimă a eșecurilor. Sensul acestor experiențe este unul de creștere, de dinamică a vieții spre actualizarea potențialului interior.

Ținta eroului este atât cuantificabilă ca obiective atinse, cât și una personală, de devenire umană și  spirituală:  de a pune aceste realizări în slujba Binelui, Frumosului și Adevărului. Valoarea unui om transcende istoria prin binele produs culturii care l-a format. Intervențiile punctuale ale lui Pavel, elev în cadrul CEX, au marcat accentele spirituale ale discuției cu exemple edificatoare din cultura română.

„M-am implicat în organizarea acestui Webinar pentru că, e uimitor cum, fiecare dintre elevi, reprezintă o „colecție de inteligențe” exprimate prin moduri variate de învățare și prin modalități particulare de exprimare a achizițiilor dobândite și e foarte important ca aceste inteligențe să își găsească sensul”, a afirmat directorul Centrului Județean de Excelență, prof. Gabriel Hârtie.

Webinar-ul a constituit un eveniment de succes, care a trezit în fiecare participant curiozitatea de a studia, de a se (auto)descoperi, de a înțelege că darul cu care sunt înzestrați, INTELIGENȚA, reprezintă în egală măsură și o responsabilitate de a-l dedica unor idealuri nobile.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cîmpeanu: „Vom face ca opţiunea de a lucra şi studia în România să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student”

astăzi, 14:53
10

Opţiunea de rămâne în România pentru a lucra şi studia trebuie să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student, a afirmat, sâmbătă, ministrul Educaţiei,...

„Cu viața mea apăr viața”, concurs dedicat elevilor de gimnaziu și liceu (fotogalerie)

astăzi, 14:40
14

28 de elevi au participat, sâmbătă, la concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”. Organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Ni...

Atelierele de creație „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a IV-a

astăzi, 10:49
58

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Bucecea, atelierele de creație intitulate „Simbol și meșteș...