Mai multe școli din județul Botoșani au renunțat la sobe. Folosesc apa din subteran pentru a-și asigura căldura

Mai multe școli din județul Botoșani au renunțat la sobe. Folosesc apa din subteran pentru a-și asigura căldura

Mai multe şcoli din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani, au fost racordate la cele mai perfomante sisteme de încălzire. În loc de sobe sau centrale pe lemne, şcolile au centrale care folosesc apa din subteran. Un sistem nou pentru noi, dar care este folosit deja de multă vreme în ţările nordice, relatează Observatornews.ro.

Cu 20 de mii de euro, bani accesaţi prin Programul Național de Dezvoltare Locală, cinci unităţi de învăţământ din Pomârla vor avea sisteme de încălzire pe baza de pompe care folosesc energia pământului. Sunt foraje de mare adâncime care transferă şi transformă apele subterane în căldură şi apă caldă.

„Numai un simplu reglaj iniţial sau de pe telefon şi este suficient pentru a avea o temperatură constantă în toată şcoala. Am scăpat şi de noxe şi de avize şi de tot ce înseamna munca fochistului”, a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Tot acest sistem este monitorizat printr-o aplicaţie pe telefon, astfel munca fochistului stă acum doar într-o simplă glisare pe un ecran.

 „Omul de serviciu, fochistul, râdeam mai devreme cu el să predea toporul la liceu că nu mai are nevoie de el. Lucrează doar de pe tablet”, a spus Bogdan Jâșcanu, directorul Școlii Ghiorțeni.

Toate încăperile din școli sunt astfel încălzite constant, iar caloriferele au dispărut.

„Nu mai sunt calorifele clasice pe care tot timpul le stricau, le atingeau, le atingeau cu băncuţele, acum căldura vine de sus”, completează Bogdan Jâșcanu.

Tehnologia noua a fost primită cu braţele deschise atât de părinţii elevilor, cât şi de cadrele didactice care predau în aceste şcoli.

Deocamdată s-au montat sistemele de încălzire la trei din cele cinci şcoli din comună, iar acest lucru a fost posibil şi pentru că s-au închis şcolile şi s-au putut realiza lucrările. Dacă până acum într-o lună de iarnă numai lemnele costau peste 2.500 de lei pentru o unitate de învăţământ, primele calcule arată că de acum înainte, factura pentru curentul care se consumă nu depășește 1.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1179

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
325

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
306

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...