”Lyceum” și un spectacol cât un festival. ”Ceea ce s-a întâmplat pe această scenă reflectă realitatea în care trăim!” (Foto, Video)

După două zile de concurs, Festivalul de Teatru ”Lyceum”, ajuns la a XXVII-a ediție, și-a desemnat câștigătorii.

Cinci trupe de teatru s-au înscris în ediția din acest an a Festivalului organizat, de 27 de ani, de Casa de Cultură a Sindicatelor ”Nicolae Iorga”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani:

-Atelierul de Teatru al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Botoșani – cu spectacolul ”Party 4 winners”, de Miruna Bereșteanu, după Francis Veber. Scenografia: Atelierul de Teatru, Coordonatori: Lenuș Teodora și Gelu Rîșca.

-Liceul ”Dimitrie Cantemir” Darabani – cu spectacolul ”O căsnicie cu peripeții”. Scenografia: Ciobanu Beatrice Miruna, Regia artistică: Bivoleanu Sebastian Ionuț.

-Colegiul Național ”A. T. Laurian”, prin trupa Katharsis – cu spectacolul ”Zorba Grecul”, de Nikos Kazantzakis. Scenografia: prof. dr. Coca Dorica și elev Slessio Sofroni, Regia artistică: prof. dr. Coca Dorica.

-Liceul ”Alexandru cel Bun” Botoșani – cu spectacolul ”Copilărie 2.0”, adaptare după Dan Lungu. Scenografia și Regia artistică semnate de Andrei Iurescu.

-Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani - spectacolul ”Noi”, creație colectivă, din experiențele personale. Scenografie, Regie artistică: Oana Asofiei și Andrei Bordianu.

Juriul acestei ediții a fost format din trei actrițe ale Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani – Lidia Uja, Silvia Răileanu și Alexandra Vicol, prof. Marcel Dupu (director al Clubului Copiilor Dorohoi) și prof. Gina Florentina Zală (inspector de educație permanentă și activități extrașcolare în cadrul IȘJ Botoșani) - președinta juriului.

Miercuri seara au fost anunțate premiile Festivalului. Gina Florentina Zală a început prin a mulțumi gazdei, reprezentată de Valentin Rău, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani, ”pentru că ne deschide în fiecare an ușile și oferă posibilitatea copiilor noștri să performeze pe o scenă, este un exercițiu foarte bun pentru ei”. De asemenea, au fost adresate mulțumiri ”colegilor mei din juriu, niște oameni absolut minunați”, directorilor școlilor, ”pentru susținere, pentru ca aceste trupe de liceeni să își desfășoare activitatea în unitățile de învățământ”, precum și  profesorilor și coordonatorilor-actori, ”pentru că își dedică timpul lor acestor copii”.

Nu în ultimul rând, inspectorul școlar a apreciat munca adolescenților. ”Mulțumesc copiilor, elevilor adolescenți care sunt pasionați de teatru, care au curaj să vină în fiecare an să se expună cu bune și cu mai puțin bune, cu emoții, în fața dvs. Sunt copii foarte buni, talentați, curajoși, inteligenți, fără ei acest festival nu ar fi avut loc”, a rostit prof. Gina Florentina Zală.

Ca președinte al juriului, prof. Gina Florentina Zală și-a asumat și concluziile de final, concluzii care au avut menirea de a reașeza pe făgașul firesc o competiție care, înainte de toate, lucrează cu adolescenți, pentru un public adolescent.

”Ce am învățat, ce a fost bine? Sunt foarte multe lucruri pozitive, am văzut copii talentați, am văzut echipe care s-au susținut, care au colaborat. Competențele și deprinderile pe care le formați atât în timpul liber, cât exersați, cât și pe scenă, în timpul festivalului, sunt competențe care vă vor ajuta pe tot parcursul vieții, indiferent de cariera pe doriți să o urmați”, a spus prof. Gina Florentina Zală, pentru ca apoi să abordeze și ”partea mai puțin plăcută”.

”Acești adolescenți sunt la o vârstă frumoasă, în care au emoții, au sentimente tumultuoase, trăiri intense, ați putea să îi ajutați să găsească texte potrivite vârstei lor. Unele roluri sunt mult prea mult pentru ei, mi-aș dori să nu îi văd în anumite ipostaze. Înainte de președinte al juriului, sunt profesor și mă interesează foarte tare ca valorile pe care noi le transmitem mai departe să fie luate în serios atât de copii, cât și de colegii noștri profesori”, a punctat la final prof. Gina Florentina Zală, inspector de educație permanentă și activități extrașcolare în cadrul IȘJ Botoșani.

Inspectoratul Școlar Județean a oferit premii de apreciere profesorilor, coordonatorilor trupelor implicate, însă și elevilor care s-au evidențiat în timpul festivalului.

A urmat apoi decernarea premiilor de interpretare. (Ne)surprinzător, toate premiile au fost obținute de elevi provenind din aceeași trupă de teatru:

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin – Drețcanu Adriana Denisa, pentru rolul din spectacolul ”Noi” - Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani

Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin – Alexa Constantin Sebastian – pentru rolul din spectacolul ”Noi” - Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani

Premiul pentru cel mai bun rol principal feminin – Dănilă Andreea Elena - pentru rolul din spectacolul ”Noi” - Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani

Premiul pentru cel mai bun rol principal masculin - Arne Nicolas Løvold Drăghici - pentru rolul din spectacolul ”Noi” - Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani

”Ceea ce s-a întâmplat pe această scenă reflectă realitatea în care trăim!”

Pentru decernarea Trofeului Festivalului de Teatru ”Lyceum”, pe scenă a urcat Valentin Rău, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, alături de prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani.

Prof. Bogdan Suruciuc a avut, la rândul său, un discurs apăsat, cu mesaje clare adresate nu doar participanților, ci și profesorilor și părinților.

”O seară cu copii valoroși! Oricât ne-am dori noi, an de an, să aducem mai multe trupe de teatru la acest festival, se vede că doar cei care își doresc cu adevărat și muncesc ajung pe această scenă. Educația nu se face de bună voie. În educație, ca să avem performanță, trebuie să fim consecvenți, trebuie să ne respectăm unii pe alții și trebuie să respectăm regulile. Într-o societate democratică, într-o societate în care ne place să trăim cu toții, trebuie să ne respectăm unii pe alții. Noi, profesorii, să vă respectăm pe voi, elevii, iar voi, elevii, să respectați profesorii. Eu am o vorbă după care mă ghidez: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.

Fiecare dintre voi, dragi elevi, veți fi părinții de mâine. Și vreau să cred că vom avea o generație de părinți care va pune accent pe valori, iar educația va fi prioritară pentru ei. O societate fără educație este o societate pierdută. S-a spus aici că juriul a avut misiune dificilă. Până la urmă ceea ce s-a întâmplat pe această scenă reflectă realitatea în care trăim, cu bune și cu rele. Cu tot accesul la informație, pentru că aveți internetul la îndemână oricând, puteți afla orice, știți și sunteți conștienți să faceți diferența între ceea ce este bun și ceea ce este rău? Să știți că de foarte multe ori nici adulți nu o fac. Este o provocare pentru voi, dacă nu a fost până acum, va fi de acum înainte, să puteți face alegerile care să vă ghideze viața către ceva mai bun. Pentru că lumea în care trăim și inevitabil din care facem parte este dificilă, este bazată pe decizii. Decizii care ne afectează pe toți. Unele sunt bune, altele mai puțin bune. Și atunci când sunt niște decizii luate de oameni pe care noi îi considerăm slab pregătiți, ne punem niște mari semne de întrebare. Fiți voi generația care va pune totul cap la cap și va lua deciziile cele mai bune pentru generațiile care urmează”, a spus prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani.

Pentru Marele Premiu pentru cel mai bun spectacol au fost nominalizate trei spectacole. Premiile au fost acordate astfel:

Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani – Marele Premiu și Trofeul Festivalului ”Lyceum”

Liceul ”Alexandru cel Bun” Botoșani – Locul II

Liceul ”Dimitrie Cantemir” Darabani – Locul III

”Trupa de teatru care a câștigat Trofeul este invitată să prezinte spectacolul într-o întâlnire cu directorii unităților de învățământ din județul Botoșani. Vă felicit pentru modul în care ați gândit, pentru modul în care ați prezentat acest spectacol”, a fost anunțul inspectorului școlar general, prof. Bogdan Suruciuc.  

De 27 de ani la Botoșani…

Festivalul de Teatru ”Lyceum” se întâmplă de 27 de ani, un fenomen care a cunoscut entuziasmul timpuriu, a văzut săli pline, spectacole impresionante, gale de poveste.

Din păcate, de la an la an, din ce în ce mai puține trupe de liceeni se înscriu în festival. Ediția 2025 a adus pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor cinci spectacole (patru trupe din municipiul Botoșani, una din Darabani). Puțini spectatori în sală, cu spectacole mult sub nivelul celor de odinioară. Poate unii își amintesc de ”Visul unei nopți de vară”, ”Ventrilocul”, ”Țara lui Gufi”, ”Croitorul”… și câte și mai câte splendori!

…și o surpriză bine venită!

Cine s-a încăpățânat să vadă toate cele cinci spectacole, la final a avut parte de o bucurie nesperată!

Spectacolul ”Noi”, creație colectivă, din experiențele personale. Scenografie, Regie artistică: Oana Asofiei și Andrei Bordianu. Profesor coordonator: Anca Ifrim.

Un test pentru adolescenții de pe scenă și pentru public deopotrivă. O sală plină, spectacolul la care au venit mulți profesori și părinți. A fost spectacolul complet, complex, la care nu s-a auzit o șoaptă în public.

Un spectacol lucrat. Regie, coregrafie, mesaj. Niciun minut la voia întâmplării. Un spectacol care a umplut scena, care a adus muzica potrivită, în care cuvintele au avut consistență și au pus în valoare adolescenții. Interpretare foarte bună, emoție cât cuprinde.  



Un spectacol în care adolescenții au venit de acasă cu poveștile ”învățate”. Pentru că erau chiar viețile lor. Un experiment care presupune în primul rând expunere. Apoi ”dezbrăcarea” de suferință, scena devenind un spațiu de exprimare, un loc unde emoțiile, gândurile și experiențele pot fi împărtășite cu alții. Poveștile personale, mărturisite prin teatru, au un impact profund asupra publicului de aceeași vârstă, însă ele reușesc să faciliteze o conexiune autentică și o dezinhibare emoțională în rândul profesorilor. Or chiar asta s-a întâmplat pe scena Festivalului.

”Noi” este un spectacol care doare, vindecă, deschide răni și tămăduiește prin metamorfozare. Poveștile adolescenților sunt reale, însă acest lucru rămâne într-un plan secundar. Câți dintre cei din sală se recunosc? Cine a trecut printr-o traumă și nu a îndrăznit să ceară ajutor? Spectacolul nu provoacă, ci împlinește. Nu risipește, ci adună.

”Noi” nu vorbește doar despre violență domestică, trauma unui divorț sau suferința unui abandon. ”Noi” este și despre hărțuire – în școală și în afara ei, și despre derapajul unor profesori, despre marginalizare, prăbușire fizică, psihică, despre falsa ”salvarea” a căderii. Spectacolul elevilor de la Colegiul Economic ”Octav Onicescu” este o lecție pentru noi toți.

Și cel mai important lucru este că mesajul elevilor a ajuns acolo unde trebuie: inspectorul general al ISJ Botoșani, prof. Bogdan Suruciuc, a anunțat în cadrul Galei că spectacolul ”Noi” va fi jucat în fața tuturor directorilor de școli din județul Botoșani.  



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI, Cristi Puiu! ”Sunt moldovean, mă trag de la Botoşani!” (Foto, Video)

astăzi, 10:55

Cristi Puiu s-a născut pe 3 aprilie 1967, la București, din părinți botoșăneni. Tatăl Emil este originar din Roma, iar mama Iuliana s-a născut în Nicșeni, județul Botoșani. Originile ...

LA MULȚI ANI, Dana Bucătaru! De aproape trei decenii pe scena de la Botoșani! (Foto)

Wednesday, 2 April 2025

În urbea natală a trăit fiorii primelor aplauze. În perioada 1992-1994, ca angajată a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț. După "ucenicia" de la Piatra Neamț, într...

Povești la cafea: Prietenului meu autist, de ziua lui, cu dragoste!

Wednesday, 2 April 2025

Prietenul meu are 9 ani. Nu a primit, la sfârșit de an școlar, nicio medalie. A privit uimit înspre fericirea colegilor lui, le-a adulmecat flămând zâmbetul din privire. Flo...