Cu războiul care îşi arată hidoşenia la doar câteva sute de kilometri, elevii sunt primii botoşăneni care au realizat un mesaj public închinat păcii. Profitând de ziua internațională dedicată Păcii, pe 21 septembrie, la Colegiul Laurian s-a dat startul proiectului #CONSTRUIMPACEA.
Ideea le-a venit elevilor din X C, care, pornind de la discuţiile despre antreprenoriat social au planificat o acţiune la care să aquieseze cât mai mulţi colegi şi profesori. Activitatea propusă a primit numele de “The white path”, aderând la aceasta, fără întârziere, conducerea colegiului, elevi și profesori. Astfel, în pauza mare, îmbrăcați în haine albe, cu toţii au format un lanț uman în jurul colegiului, simbolizând unitatea, solidaritatea, nevoia de pace pentru a trăi frumos, decent și constructiv.
Dovedind, astfel, un spirit de antreprenoriat social aplicat, elevii Ana Elisa Agapie, Alexandra Antoce, Cosmin Alexandru Epure şi Denis Gabriel Răileanu, coordonaţi de profesoara Ana Gabriela Tanasă, au avut o idee prin care să demonstreze că sunt conectaţi la realităţile prezentului, că empatizează cu cei greu încercaţi de conflictele militare şi că înţeleg modul în care războiul ne afectează pe toţi, fie că suntem aproape sau departe de Ucraina.
„Nevoia de pace este o nevoie universală. Liniștea, toleranța și empatia trebuie să le învățăm acasă, la școală, în comunitate. Nu putem construi pacea, dacă nu ne educăm în spiritul păcii, dacă nu ne facem timp să observăm beneficiile acesteia. În plus, momentul s-a dorit a fi un gest de solidaritate faţă de statele lumii care suferă de pe urma războaielor. Dacă ne-am adunat în pauza mare cu un crez în suflet atât de mulți, suntem cu un pas mai aproape de acest crez, acela de a construi pacea împreună”, a explicat Ana Gabriela Tanasă, inspector şcolar de specialitate, cadru didactic al colegiului botoşănean.
(Irina Siminiceanu)