Concurența la olimpiada de filosofie, etapa județeană, a fost cea mai mare înregistrată de mulți ani. Cinci licee din județ și-au trimis elevi care să se confrunte pentru a-și demonstra aptitudinile filosofice, acestea fiind Colegiul Național ”Grigore Ghica” și Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” și Colegiul Național ”A.T.Laurian” din Botoșani .
Rezultatele cele mai bune le-au obținut Miruna – Maria Viziteu, elevă la Colegiul Național “A.T.Laurian”, coordonată de profesoara Irina Siminiceanu, care a câștigat premiul I, Tudor Avieriței, elev tot al Colegiului Național „A.T.Laurian”, coordonat de profesorul Radu Benone Ciobanu, câștigător al premiului al II-lea, iar premiul III-lea i-a revenit elevei Ștefania Beatrice Matei, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, coordonată de profesoara Speranța Lemny. Mențiunea fost acordată elevului Andrei Răileanu, de la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, coordonat de profesoara Sonia Murariu.
„Ridicarea restricțiilor pandemice și reluarea olimpiadelor nu s-a făcut în mod echitabil, pentru toate disciplinele predate în școli și licee. Unele dintre materiile de olimpiadă au fost șterse în acest an de pe lista oficială realizată de ministerul de resort. Din motive greu de înțeles, spre exemplu, din aria curriculară ”om și societate” au dispărut olimpiadele la cultură civică, logică, psihologie, sociologie și economie. Singura disciplină lăsată la îndemâna copiilor ce au dorit să se întreacă în cunoașterea societății și abilitățile de gândire critică și raționament logic a fost filosofia, motivul fiind, probabil, pentru că este singura disciplină din aria științelor socio-umane cu etapă internațională”, susține Irina Siminiceanu.
Etapa națională a olimpiadei de filosofie va avea loc la Deva, săptămâna viitoare, unde Miruna –Maria Viziteu se va întâlni cu tinerii gânditori în ale filosofiei din întreaga țară.
„Într-o perioadă în care tehnologia are un cuvânt greu de spus, pasiunea pentru filosofie, pentru dragostea de înțelepciune ridică preocupările tinerilor elevi dincolo de lumea tangibilă, într-o lume a sufletului mereu uimit de actul creator ce definește condiția umană.
Pentru această stare a trezirii spirituale și pentru rezultatele preocupărilor ce țin de adevărul uman, felicităm toți elevii participanți, profesorii coordonatori, echipa de organizare și echipa de evaluare de la nivelul județului și urăm mult succes echipei care ne va reprezenta la faza națională a olimpiadei”, a declarat inspectorul pentru disciplinele socio-umane, prof. Ana Gabriela Tanasă din cadrul IȘJ Botoșani.