Îngrijorător: Școala nu prea are pârghii împotriva unui elev violent. ”Profesorii nu mai au autoritate!”

Potrivit sindicaliștilor care apără dreptul cadrelor didactice, în prezent, „singura armă pe care o are școala este să scadă nota la purtare”. Potrivit Legii Învățământului, este interzisă până și mustrarea elevului în fața clasei.

Îngrijorător: Școala nu prea are pârghii împotriva unui elev violent. ”Profesorii nu mai au autoritate!”

   Foto: Edupedu.ro

„Practic, școala nu prea are pârghii în momentul de față să intervină împotriva unui elev violent”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-o intervenție la Radio România Actualități.

Liderul sindical spune că „profesorii nu mai au autoritate”, precizând totodată că, „acum, singura armă pe care o are școală este să scadă nota la purtare”.

„Dacă ne uităm la alte țări cu democrație avansată, acolo există astfel de centre în care elevii care au probleme sunt integrați și aduși pe linia normală. În România, din păcate, așa ceva este deocamdată tratat cu indiferență de autorități. Până la urmă, e vorba de o salvare a acelor copii. Sunt copii care provin din familii dezorganizate. Dacă acest lucru nu se întâmplă și la noi, o să crească numărul celor care ajung în pușcării. Acum, singura armă pe care o are școală este să scadă nota la purtare. Practic, școala nu prea are pârghii în momentul de față să intervină împotriva unui elev violent. Profesorii nu mai au autoritate”, a declarat Simion Hăncescu.

Directoarea Colegiului din Târgu Mureş, unde un elev a agresat un profesor, spune că nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore: „Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situaţia în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore. Puteţi să spuneţi orice, puteţi să acuzaţi profesorii şi ne asumăm orice parte de vină, dar toată rânduiala actuală nu este spre folosul societăţii şi nu este spre binele nimănui, nici al copiilor, nici al părinţilor, nici al profesorilor. (…)”.

Aceasta a precizat că Legea educaţiei „ne aşează într-o poziţie de risc”.

„Nu vreau să vă ascund că legislaţia care este în vigoare, din punctul nostru de vedere, deci ceea ce ţine de Legea educaţiei, ceea ce ţine de posibilităţile de intervenţie ale organelor de poliţie, toate secţiunile pe care le are, ne aşează într-o poziţie de risc, ne expune”, a declarat presei directoarea Cristina Ligia Someşan.

Vin ”măsuri mai stricte”?

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că noul Statut al elevului și noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) vor conține „măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii”, scrie Edupedu.ro, care citează declarații pentru DC News.

Secretarul de stat a mai anunțat că, în privința gestionării faptelor de violență în școli, sunt „acte normative care vor viza personalul didactic și angajații din unitățile de învățământ care vor răspunde, poate, prin pedepse mai aspre”, „dacă se vor dovedi a fi vinovați în astfel de situații”.

Este interzisă mustrarea în fața clasei!

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023:

Articolul 107 – „(5) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.”

Toate sancțiunile aplicate se comunică în scris elevilor și părinților. Este interzisă mustrarea în fața clasei, arată Edupedu.ro.

Articolul 107 – „(6) Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/tutorilor legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.

(7) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

(8) Violența fizică sub orice formă se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”

Wednesday, 13 November 2024

„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...

Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!

Wednesday, 13 November 2024

Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...

PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!

Wednesday, 13 November 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...