În numele Profesorului: Premiul care poartă numele unui ilustru botoșănean ajunge la o studentă eminentă!

Luni, 16 septembrie 2024, la Universitatea de Științele Vieții a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar 2024-2025. Ca în fiecare an, au fost acordate și premiile în bani lăsate prin testament de către două personalități remarcabile ale învățământului superior agronomic, unul dintre aceștia fiind botoșăneanul Constantin Vasilică.

Astfel, două absolvente au primit, fiecare, câte 1.000 de euro, bani lăsați prin testament de către doi profesori, pentru eforturile deosebite depuse pentru performanță.

Premiile „Constantin Vasilică” și „Petru Magazin” poartă numele unor profesori de prestigiu din învățământul superior agronomic. Ambii profesori au lăsat, prin testament, câte 1.000 de euro pe an, timp de trei decenii, pentru burse de merit, destinate tinerilor cu merite deosebite.

Denisia Iacobuț, absolventă a Facultății de Agricultură, a primit premiul lăsat de către prof. univ. dr. Petru Magazin.

Ana-Maria Chirilă, absolventă a Facultății de Agricultură - specializarea Biologie, a primit premiul lăsat prin testament de către prof. univ. dr. Dr. Hc. Constantin Vasilică.


„Este o recunoaștere a muncii, dedicării și pasiunii mele. Pe lângă valoarea financiară, acest premiu îmi validează eforturile și oferă resursele necesare pentru a investi în dezvoltarea personală și profesională. Este un sprijin care mă ajută să continui pe drumul ales, deschizându-mi noi posibilități. Îmi doresc o carieră în genetică, un domeniu fascinant care are potențialul de a transforma vieți. Vreau să mă specializez în cercetarea genetică, contribuind la descoperirea de soluții ereditare și la dezvoltarea de noi tehnologii de terapie genică”, a declarat Ana-Maria Chirilă, absolventă a Facultății de Agricultură.

Profesorul care are grijă de studenți și după moarte!

În urmă cu aproape 100 de ani, într-o familie cu 11 copii din județul Botoșani se năștea unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai României.

Constantin Vasilică a fost nu doar un profesor, ci ”o adevărată enciclopedie”, spun cei care i-au fost alături de-a lungul carierei universitare. Pasionat de istorie, literatură, era un adept al profesionalismului riguros, documentat, prelegerile sale fiind foarte apreciate de toți studenții.

Născut pe 5 februarie 1926, în comuna Tudora, judeţul Botoşani, Constantin Vasilică a fost primul dintre cei 11 copii ai familiei Sofica şi Dumitru Vasilică. A trăit 93 de ani (30 decembrie 2019).

30.000 de euro pentru 30 de ani!

Grație unui gest de o generozitate exemplară, după moartea profesorului Constantin Vasilică, vreme de trei decenii, 30 de studenți vor beneficia de ajutor pentru studii. Mai exact: Constantin Vasilică a lăsat moștenire, prin testament, suma de 30.000 de euro pentru înființarea unei burse anuale pentru cei mai buni studenți. După moartea acestuia, în fiecare an, o bursă de 1.000 de euro, care poartă numele profesorului botoșănean, ajunge la un student eminent.

„A lăsat 30.000 de euro ca în fiecare an să fie acordați 1.000 de euro ca premiu șefului de promoție de la Facultatea de Agricultură. Mai era o a doua condiție – să provină și dintr-o familie mai săracă, mediu defavorizat, deci chiar dacă nu era șef de promoție, banii să ajungă la cineva care a învățat, fiindcă e greu să te concentrezi pe școală când acasă nu ai ce mânca”, a explicat prof. dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, la rândul său botoșănean de origine.

„Era meticulos, atent la detalii și citea foarte, foarte mult. El a fost cel care a deschis drumul colaborărilor internaționale pentru universitatea noastră în anii 80, când știm cât de închisă era societatea. A fost un făuritor de școală”, mai spune prof. dr. Gerard Jităreanu.

Primele clase (1933-1938) le-a urmat în satul natal, sub îndrumarea unui dascăl faţă de care va păstra mereu o pioasă amintire: Ioan Niţă. Între 1938 şi 1946 este elev al Liceului "August Treboniu Laurian" din Botoşani. Urmează cursuri universitare la Iaşi, începând în anul 1946 şi finalizând în 1951, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad". A fost unul dintre cei mai longevivi profesori universitari (preparator 1950-1951, asistent 1951- 1960, şef de lucrări 1960-1975, conferenţiar 1975-1982, profesor 1982-1996, profesor consultant 1996-prezent). A urmat stagii de documentare la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti, Institutul Tehnic Agricol al Inului pentru Fibre Paris, Şcoala Superioară de Agricultură Praga, Universitatea Leipzig, Universitatea Giessen. În 1974, sub conducerea lui Nicolae Zamfirescu, susţine doctoratul la Institutul Agronomic Bucureşti, iar din 1992 devine el însuşi conducător de doctorat.

S-a stins din viață pe 30 decembrie 2019, la Iași.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biserica rectitorită la Hlipiceni de Arhim. Ciprian Grădinaru va fi sfințită sâmbătă

astăzi, 08:24

Sâmbătă va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Cat...

Iftime vorbește despre cele mai mari greșeli. ”Când am crezut în Croitoru!” / ”Toți au vrut să mor astă-vară cu fotbalul!”

astăzi, 07:45

Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, a fost invitatul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”. Omul de afaceri și viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani a vorbit d...

19 septembrie pe Știri Botoșani. Ziua în care Sala Polivalentă a primit un nume, Orban întâmpinat cu aplauze la Botoșani și primarul pleacă în America!

astăzi, 07:30

19 septembrie 2008 Sala Polivalentă Elisabeta Lipă Noua Sală Polivalentă ce va fi inaugurată la începutul lunii viitoare, va purta numele multiplei campioane olimpice Elisabeta Lipă....