Grădinițele groazei din Botoșani: Cum învață preșcolarii în clădiri fără apă și cu rețele electrice vechi de șapte decenii

Unele școli sau grădinițe sunt atât de degradate încât nici măcar nu ar trebuie să fie folosite ca unități de învățământ pentru că îi pun în pericol pe copii. 

Grădinițele groazei din Botoșani: Cum învață preșcolarii în clădiri fără apă și cu rețele electrice vechi de șapte decenii

   Foto: Adevărul

Deși suntem în anul 2023, în județul Botoșani există încă numeroase școli și grădinițe fără autorizație sanitară de funcționare.

Unele dintre acestea sunt unități de învățământ devenite un pericol public pentru copii, instalații electrice foarte vechi, fără canalizare sau apă curentă.

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean, aproximativ 15% din totalul unităților de învățământ din județul Botoșani nu au autorizație sanitară de funcționare. Altfel spus, din 137 de școli și grădinițe, 21 nu ar trebui să funcționeze din punct de vedere sanitar. Alte 19 nu au autorizație de securitate la incendii. Aceste școli nu sunt autorizate fiindcă nu au apă potabilă, au toalete în curte, instalații electrice foarte vechi și nu au circuite specifice pentru evacuarea în caz de incendiu.

Două dintre acestea sunt Grădinița numărul 3 din satul Joldești, comuna Vorona, și Școala Primară „Gheorghe Pricop” din satul Chițoveni ce aparține orașului Flămânzi.

„Condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”

Grădinița numărul 3 din satul Joldești este un adevărat pericol public pentru sănătatea preșcolarilor. Cel puțin asta reiese inclusiv din problemele semnalate de echipele de control ale Inspectoratului Școlar Județean, dar și ale Direcției de Sănătate Publică Botoșani, care nici nu i-a acordat avizul sanitar de funcționare.

Este vorba de o clădire veche din anii 50, cu două camere, situată chiar în intersecția cu sens giratoriu din satul Joldești. Clădirea în care funcționează este destul de afectată, cu geamuri sparte în zonele dezafectate, cu o intrare lăsată în paragină și o curte cu gardul neîngrijit.

Din fațada clădirii se desprind bucăți de tencuială și, în plus, grădinița nu are apă curentă, iar toaletele sunt în curte, fără canalizare, de fapt, două cabine de lemn, cu găuri în pământ.

„Grădinița cu program normal numărul 3 Joldești nu are autorizație sanitară de funcționare. Clădirea este în stare avansată de degradare, cu grupul sanitar în curte. Sunt condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Material integral pe Adevărul…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
54

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
91

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
149

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...