Potrivit reprezentanților DSVSA, în perioada 18 septembrie – 20 octombrie vor fi verificate toate blocurile alimentare din unitățile de învățământ. Controalele sunt efectuate la nivelul întregii țări.
Se va verifica respectarea cerințelor de siguranța alimentelor și de igienă a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea și servirea mesei în incinta creșelor, grădinițelor, unităților de învățământ cu program normal sau care funcționează în regim after school, semi-internat și/sau internat.
„Controalele sunt organizate pentru verificarea pe fluxul tehnologic, atât pe depozitare materie primă, preparare și servirea mesei. Bineînțeles, se verifică și programele de livrare astfel încât să asigure siguranța alimentară celor care servesc masa în asemenea unități. Timp de o lună de zile tematica de control se va desfășura pe acest tip de unități”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.
În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare preparate fără respectarea condiţiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate şi siguranţă a alimentelor, inspectorii vor dispune, în regim de urgenţă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale, conform legislaţiei.
„Inspectorii ANSVSA vor proceda la suspendarea temporară sau interzicerea desfăşurării activităţii blocurilor alimentare/cantinelor amenajate în incinta creșelor, grădinițelor, unităților de învățământ cu program normal sau care funcționează în regim after school, semi-internat și/sau internat, în cazul în care se constată că acestea nu respectă condiţiile de igienă sau nu au remediat deficienţele constatate cu ocazia controalelor anterioare”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Alte aspecte care vor fi verificate de inspectorii sanitari:
- cerinţele referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a blocurilor alimentare/cantinelor;
- condiţiile de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a echipamentelor de protecţie, precum şi a echipamentelor de lucru din dotarea blocurilor alimentare/cantinelor;
- lista furnizorilor de produse alimentare acceptaţi (materii prime destinate preparării de mâncăruri care vor fi servite preșcolarilor și/sau elevilor;
- modul de păstrare a materiilor prime şi a alimentelor/mâncărurilor preparate destinate servirii către preșcolari și/sau elevi, în special al acelor produse care necesită anumite condiţii de temperatură;
- curăţarea şi dezinfectarea periodică a spaţiilor în care au fost manipulate si preparate produsele alimentare;
- condiţiile de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele (aceste persoane trebuie să respecte un nivel înalt de igienă personală, să poarte echipament de protecţie adecvat şi să posede documente care să ateste starea de sănătate completate şi vizate de medic, conform legislaţiei);
- aplicarea măsurilor de protecţie împotriva animalelor indezirabile (câini, pisici etc.), împotriva dăunătorilor (rozătoare, insecte, păsări), precum şi a eficienţei programelor DDD implementate;
- modul de manipulare şi eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman şi a deşeurilor nealimentare, astfel încât să nu constituie o sursă de contaminare şi să fie transportate în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii, în unităţi specializate.