Curs festiv al promoției 2018. Colegiul Național A.T.Laurian Botoșani. Hărmălaie adolescentină, părinți pitiți în forfota de liceu, profesori strecurându-se aproape șotios printre grupurile tot mai numeroase care inundă curtea. Deodată se face cărare. Este adus steagul, unul dintre simbolurile de preț ale Laurianului, după cum spun cu mândri directorii liceului. În fața școlii, toată promoția 2018, alături de diriginți și profesori. Toată lumea strigă, o bucurie care mai degrabă se poticnește în lacrimă. De emoție.
Gaudeamus igitur răsună în Aula Colegiului și momentul festiv începe. Șefii de promoție de la fiecare clasă de a XII-a predau celor din clasa a XI-a simbolurile liceului: cheia și steagul. Se rostesc vorbe scurte sau prelungi, în încercarea de a amâna parcă un final inevitabil. Se râde, se plânge, se adaugă amintiri. Se ține un moment de reculegere pentru regretatul profesor Cristian Markiewicz.
Diriginții se emoționează. Absolvenții se emoționează. Părinții asemenea. Cu cuvinte sau fără. Cu priviri sau în afara lor. Pe parcursul a trei ore, în Aulă s-au perindat amintiri. Despre ore, despre șotii știute sau abia acum aflate. Dar mai ales s-au rostit mulțumiri. Pentru profesori, directori, părinți, colegi.
Au vorbit directorii...
Prof. Mihaela Prăjinariu, directorul Colegiului Național "A.T. Laurian" Botoșani: "Din umbră, noi, echipa managerială, am vegheat ca voi să aveți oportunități, ca voi să aveți șansa să vă implicați în proiecte, să aveți șansa să învățați frumos, să vă încredeți în ceea ce faceți și în ceea ce vă doriți să faceți. Eu cred că Laurianul v-a oferit această posibilitate și în toți acești ani fiecare a găsit varianta spre care să se orienteze. V-am suflat vânt în aripi la timp și adolescența cred că v-a fost frumoasă în Laurian. Că lucrurile se întâmplă așa o dovedesc generațiile care revin an de an aici, în școală, și cu drag își întâlnesc diriginții, cu drag își întâlnesc profesorii. O să așteptăm și noi cu răbdare revenirea voastră și sperăm să ne găsiți aici cu același entuziasm și cu multă dorință de muncă".
Prof. Ioan Onofrei, director adjunct al Colegiului Național "A.T. Laurian" Botoșani: "Sunteți la finalul unei perioade frumoase în Botoșani. Pentru că veți pleca, fără îndoială, în altă parte, acolo veți fi departe nu numai de noi, profesorii, veți fi departe și de familie. Așa este viața. Suntem la o festivitate unde îmbinăm melancolia, amintirile, cu planurile de viitor. Cât ați stat în Laurian, noi asta am încercat, să vă ajutăm să vă găsiți un viitor. Alegerea este a voastră. Sunteți majori, trebuie să vă asumați responsabilitatea unor fapte. O parte din frumusețea tinereții rezidă și din faptul acesta. În afară de cele mai bune dorințe, să nu uitați că există în viață cinste, frumusețe".
...au vorbit și profesorii!
Prof. Coca Dorica: "Ar fi bine să vă canalizați spre scopuri foarte înalte. Dacă nu voi, atunci cine? Ar trebui să aveți planuri mărețe. Puteți să duceți la îndeplinire orice vă propuneți. Ar trebui să aveți încredere în voi și știu că aveți, pentru că am lucrat la asta în toți cei patru ani. Cred că am reușit să ajungem să avem încredere în noi, în forțele proprii. Este bine să știți să vă gestionați emoțiile. Emoțiile constructive și uneori, dacă așa se întâmplă, emoții negative. Pentru a vă atinge obiectivele, ar fi bine să păstrați o relație curată cu toți cei din jurul vostru și o relație apropiată, foarte apropiată, cu Dumnezeu. Noi suntem datori să vă spunem, voi veți face ce veți considera".
Au vorbit elevii...
Radu: "Vă mulțumim pentru că ne sunteți alături în această zi minunată. Au fost patru ani unici, cu momente bune și momente mai puțin bune. Dar important este că am ajuns aici, la finalul unei alte etape a vieții, liceul. Chiar dacă nu am fost un colectiv foarte unit, au existat factori care ne-au legat în mod surprinzător. Am fost uniți prin sentimentul de frică generat de un test sau de ascultare. Sau de sentimentul de extaz după o oră în care nu am fost ascultați. Am fost uniți prin toate remarcile la adresa noastră, a celor de care nu se prinde nimic niciodată, cât și prin laudele aduse în urma realizărilor școlare și nu numai. Astăzi celebrăm și profesorii, și directorii liceului, care s-au asigurat că ne vor oferi cele mai bune condiții pentru desfășurarea procesului de educație. În primul rând le mulțumim domnilor directori, pentru susținerea oferită. Au susținut fiecare inițiativă și activitate a elevilor. Mulțumim în mod special profesorilor care au avut curajul de a rupe bariera impusă de catedră și să stea deschis în fața noastră. Și-au arătat intențiile pure de a ne ajuta să ne dezvoltăm ca oameni".
Robert: "Colegiul nostru este cunoscut după valoarea sa cheie, și anume că el constituie o familie ce a marcat și dezvoltarea noastră și arată rolul pe care îl are liceul. Plecarea de aici, zborul vertical, nu reprezintă doar un început nou pentru noi. Este și o povară pentru umerii noștri tineri. Avem datoria morală de a schimba fața viitoare a societății. Făcând asta vom duce numele și prestigiul liceului nostru mai departe, arătând din nou că și în Botoșani se nasc elite, care se vor remarca în domeniile pe care le vom alege. Avem potențialul de a aduce schimbarea necesară. Iar peste 10 ani îmi doresc să ne revedem și, nostalgici, să ne amintim cum am plecat de pe băncile Laurianului. Vă rog să nu uităm de unde a început totul. Nimic din ce am realizat până acum nu s-ar fi putut face fără efortul domnilor profesori, pentru ca noi să fim formați și pregătiți pentru a începe acest nou drum. Nu uităm de conducerea eficientă din partea domnilor directori care au reușit să armonizeze profesori dedicați și elevi dornici de a se dezvolta. Nu uităm nici de oamenii care ne-au supravegheat, care ne-au văzut crescând, părinții noștri, care au fost și vor fi mereu alături de noi".
Claudiu: "Nu îmi vine să cred că în acești patru ani ne-am schimbat atât de mult, că ne-am maturizat și pot spune că acum, la sfârșitul clasei a XII-a, le dau dreptate domnilor profesori care au spus, la începutul clasei a IX-a, că cei patru ani de liceu sunt anii definitorii. Și chiar așa este. Dacă aș avea ocazia și aș da timpul înapoi, aș alege din nou Laurianul, doar că acum privesc altfel Laurianul. Atunci, în clasa a IX-a, îl priveam ca pe un simplu liceu, acum îl privesc nu doar ca pe un liceu, ci ca pe o familie, una foarte mare și frumoasă. Mulțumesc tuturor pentru efortul depus pentru a face acești patru ani magici. Noi avem planuri mari. De aceea am avea o rugăminte către domnii directori. Dacă se poate să construiască și un heliport pentru Laurian. Pentru că, așa cum anul acesta XII D a făcut rondul de mașini în fața liceului, peste 10 ani cred că vom umple rondul și terenul de sport cu elicoptere".