O nouă fereastră de dezvoltare economico-socială începe să se deschidă odată cu utilizarea imprimării 3D în noile tehnologii ale multora dintre ştiinţele actuale. O întreagă lume de oportunităţi profesionale şi de afaceri stă să se desfăşoare, ceea ce lipseşte fiind pregătirea specialiştilor din domeniu. Un astfel de început are loc în această perioadă la Colegiul Naţional „A.T.Laurian”, unitate aleasă printre cele 10 din ţară ce, graţie unui proiect naţional, vor deveni tot atâtea „hub-uri” 3D. Cu alte cuvinte aici se înfiinţează un prim centru unde să se întâlnească mediul de afaceri cu profesorii, tinerii dornici să înveţe şi să practice noi profesii, cu iniţiatori ce văd în asta noi idei de antreprenoriat. Proiectul, intitulat ”Meseriaşii viitorului se pregătesc cu imprimanta 3D” are la bază un acord de colaborare între ECDL România şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi se desfăşoară pe parcursul actualului an şcolar prin Campania “3DUTECH – Modeleaza viitorul. Printeaza-l 3D!”
Sprijinit de Dedeman şi sub egida Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, acesta a permis dotarea Laurianului cu o imprimantă 3D de înaltă clasă, precum şi instruirea şi certificarea a doi dascăli ai colegiului în domeniul imprimării 3D. Marcel Bădrăgan şi Roxana Asandului sunt profesorii ce au fost examinaţi chiar zilele trecute de către un reprezentant al ECDL România, dascălii urmând ca în lunile următoare să instruiască 10 dintre elevii colegiului în modelare şi imprimare 3D şi să-i certifice gratuit în ECDL 3D Printing.
În plus, campania „3DUTECH” îi provoacă pe elevi şi profesori la o serie de concursuri care vor premia cele mai inovative idei antreprenoriale dezvoltate de liceeni (Antreprenor 3D), cele mai inedite obiecte funcţionale realizate la imprimantele 3D (3D for Life) şi cele mai bune idei de proiecte sau activităţi care să integreze imprimantele 3D în procesul de învăţare (Teach for Future).
„Modelarea 3D va deveni la fel de răspândită ca meserie precum web design-ul. Oricine va şti modelare 3D va putea să ofere servicii pe piaţă sau să fie mai uşor angajabil. De asemenea, boom-ul imprimantelor 3D din următorii ani va crea o nouă meserie: tehnician imprimare 3D. Nu în ultimul rând, orice inovaţie tehnologică lansează un nou val de companii pe piaţă, deci vor exista oportunităţi şi la nivel antreprenorial.”, a explicat profesorul Marcel Bădrăgan de la Colegiul Laurian, detaliind că nu există disciplină la care imprimarea în trei dimensiuni, sau rezultatele acesteia, să nu se poată aplica. Legăturile intermoleculare, ansambluri tehnice funcţionale, segmente osoase gata îmbinate, precum şi activitatea efectivă de imprimare aduc tot atâtea motive în plus pentru stimularea interesului elevilor faţă de ştiinţă şi educaţie.
Comunicat de presa