Ziua de vineri a fost dedicată elevilor și profesorilor botoșăneni care, de-a lungul anului școlar 2023 – 2024, au obținut rezultate excepționale la concursurile la care au participat.
Este vorba despre ediția a III-a a Galei Excelenței în Educație, intitulată „Gala olimpicilor în educație”. Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani în parteneriat cu grupul de firme Elsaco SRL și Electroalfa CM SRL.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului României și Gaudeamus Igitur de către corul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani. Înainte de a premia copiii și profesorii, o elevă de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” a susținut un moment artistic.
„Sunteți elita pe care ne bazăm”
Prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, a declarat că această gală beneficiază de cei mai puțini sponsori în comparație cu cele organizate în țară.
Cu toate acestea, șeful educației botoșănene a ținut să le mulțumească antreprenorilor care sponsorizează, într-un fel sau altul, educația în județul Botoșani. Totodată, cei care au fost în centrul atenției au fost elevii și profesorii.
De aceea, Bogdan Suruciuc a ținut să le arate recunoștința nu doar elevilor, ci și cadrelor didactice.
„Voi, dragi elevi, ați obținut cea mai înaltă performanță în anul școlar 2023 – 2024 în județul Botoșani. Reprezentanți județul Botoșani, sunteți elita pe care ne bazăm în acest an școlar ca să obțină cel puțin aceleași rezultate de excepție. Dragi profesori, vă mulțumesc pentru toată munca pe care o desfășurați cu acești elevi. Nu este ușor, știm, dar în același timp aceasta este meseria. Dragi directori, v-am invitat și pe dumneavoastră astăzi aici pentru că o parte din toate aceste performanțe nu ar fi putut fi realizate fără sprijinul dumneavoastră și, eu cel puțin cunosc tot efortul pe care îl faceți în sprijinul unităților de învățământ. De aceea am vrut să fiți astăzi aici în semn de prețuire pentru tot ceea ce faceți pentru învățământul botoșănean”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.
„Aș vrea să vă sfătuiesc să vă întoarceți la Botoșani”
Evenimentul a avut loc, vineri, la ora 10:00, la Casa Lux, iar printre invitații din sală s-au numărat și antreprenorii care susțin excelența în educație.
Gheorghe Ciubotaru, președintele grupului Electroalfa, le-a vorbit copiilor despre întoarcerea acasă. Omul de afaceri a menționat că județul Botoșani are elevi foarte talentanți și foarte inteligenți, iar mulți dintre ei fie optează pentru calea străinătății, fie pentru cele mai dezvoltate județe din Vestul țării.
Cu toate acestea, Gheorghe Ciubotaru spune că și județul Botoșani reprezintă un mediu de dezvoltare propice pentru performanță profesională și personală.
„Este un lucru extraordinar că Botoșaniul are elevi premiați la olimpiadele naționale și internaționale. Este un lucru care ne dă speranță că viitorul Botoșaniului este tot mai bun. Ca să fie tot mai bun aș vrea să vă sfătuiesc ca după ce vă terminați studiile să vă întoarceți în Botoșani. Botoșaniul este un loc unde se poate performa, este orașul care v-a pus la dispoziție condițiile de învățământ și profesorii care v-au ajutat să fiți performerii de astăzi și performerii de mâine”, a declarat Gheorghe Ciubotaru, președintele grupului Electroalfa.
Totodată, președintele grupului Electroafla a venit cu o propunere pentru reprezentanții educației botoșănene, aceea de a organiza mai des întâlniri cu elevii și cu oameni de renume din județul Botoșani.
„Am o idee. Aș vrea să îndesim aceste întâlniri. Ele sunt, ce-i drept, o dată pe an când există diplome și rezultate la olimpiade internaționale anuale, dar cred că am putea să îndesim aceste întâlniri cu anumiți oameni marcanți din Botoșani. Nu neapărat din mediul de afaceri, pentru că oameni marcanți sunt peste tot”, a completat Gheorghe Ciubotaru.
„Eu am făcut școala într-o epocă din care aș fi vrut să uit totul”
Ovidiu Jitaru, administrator Elsaco, le-a dezvăluit copiilor că provine dintr-o familie cu părinți dascăli și unde educația era pusă pe primul loc. A făcut școala într-o epocă comunistă, iar cuvintele care i-au rămas întipărite în minte sunt de la părinții săi: „Învățați, învățați, învățați!”
Aceste cuvinte le transmite și mai departe copiilor, chiar dacă, spune el, nu este locul potrivit pentru a le spune asta.
„Eu am făcut școala într-o epocă comunistă, epocă din care aș fi vrut să uit totul. Părinții mei au fost dascăli și nu pot să uit îndemnul lor de atunci: Învățați, învățați, învățați. Eu am crescut cu aceste cuvinte. Știu că nu este un loc în care să spun aceste cuvinte, deoarece voi sunteți oamenii care au învățat și care învață. În fața voastră nu pot să fac decât o reverență și să vă felicit”, a declarat Ovidiu Jitaru, administrator Elsaco SRL.
„Un popor educat este un popor fericit”
De asemenea, și Valeriu Iftime din grupul Elsaco a fost prezent la „Gala olimpicilor în educație”.
„Fac parte dintre acei oameni care apreciază foarte mult educația și am spus mereu că un popor educat este un popor fericit. Mă bucur foarte mult că aceste lucruri se întâmplă. Legătura între voi copiii, profesorii și noi cei care facem afaceri este faptul că toate se leagă de învățământ. Toți trebuie să știe să respecte oamenii care învață. Este foarte important ca voi, profesorii, să înțelegeți acest lucru, pentru că cei mici sunt doar ca un material pe care îl modelezi”, a adăugat și Valeriu Iftime.
Copiii care au obținut premii la concursurile naționale și internaționale în anul școlar care a trecut au fost premiați.
Cei care doresc să vadă care sunt elevii premiați în cadrul „Galei olimpicilor în educație” pot accesa lista AICI, iar cea cu profesorii premiați AICI.