Două școli și o grădiniță din Botoșani primesc bani de la Guvern pentru a-și construi sau repara toaletele!

Două școli și o grădiniță din Botoșani primesc bani de la Guvern pentru a-și construi sau repara toaletele!

   Foto: Edupedu.ro

Guvernul alocă peste 4 milioane de lei prin hotărâre (HG) pentru ca 51 de școli din țară care au latrine în anul 2024 să-și construiască toalete.

HG a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) joi, 17 octombrie.

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunța la începerea cursurilor anului școlar 2024-2025 că mai sunt 70 de școli cu toalete în curte, dintre care „50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanțare, pe care Ministerul Educației o va iniția chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanțare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanțare”.

Cine se ocupă de lucrări

„(…) Sumele estimate de către Ministerul Educației vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare vor fi suportate din bugetul autorităților locale. După publicarea actului normativ, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare. Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de HG, de luna trecută, potrivit Edupedu.ro.

„De asemenea, consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârșitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevăzută în hotărârea de Guvern se va putea transfera de către Inspectoratele Școlare Județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării, și anume: recepție parțială/ recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată și factură fiscală. Pentru realizarea lucrărilor de investiții, autoritățile locale vor respecta toate prevederile legale în vigoare în ceea ce privește achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă și de sănătate publică, precum și alte condiții prevăzute prin alte prevederi legale pentru proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru unitățile de învățământ”, conform aceluiași document.

Fonduri pentru Botoșani

Din județul Botoșani, cu un total de 212 mil. mei, beneficiază de fonduri trei unități școlare din Havârna, Hănești și Mitoc.

Mai exact, este vorba despre Grădinița cu Program Normal nr. 2 din comuna Havârna (53 mil. lei), Școala Gimnazială ”Platon Ciucă”, corp A, satul Borolea, comuna Hănești (57 mil. lei), și de Școala Gimnazială nr. 1 Mitoc, corp A, comuna Mitoc (102 mil. lei).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pericol public pe patru roți, oprit de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 11:17

La data de 18 octombrie 2024, în jurul orei 01:00 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Darabani, au oprit pentru control pe drumul public din comuna Havârna, un autoturism condus d...

Despăgubiri de 280.000 de euro, botoșănean condamnat pentru uciderea unui biciclist!

astăzi, 10:59

Dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Bicaz, care a soluționat cazul și a decis și pedeapsa: un an și 4 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Însă...

Un nou sector de drum județean a fost modernizat! (Foto)

astăzi, 10:35

Un nou sector de drum județean a fost modernizat! Este vorba despre DJ 293A, Viișoara – Viișoara Mică – Coțușca. Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, v...