Un fost șef al Poliției Rutiere din județul Botoșani și-a transformat livada în zonă didactică. Acesta încurajează profesorii să aducă elevii în livadă pentru a le preda despre lumea fructelor la fața locului.
Una dintre cele mai importante livezi din apropierea municipiului Botoșani se află în satul Cucorăni, comuna Mihai Eminescu. Livada îi aparține lui Dumitru Zmău, foștul șef al Poliției Rutiere din Botoșani. Acesta a devenit fermier după pensionare și printre altele a cultivat foarte mulți pomi fructiferi chiar în apropierea iazului.
Încă din vara acestui an, Dumitru Zmău a venit cu o serie de inițiative inedite, spunând că dorește să se implice în comunitate. Printre altele, în vară, a dat gratuit fructe celor care treceau prin fața livezii iar acum, toamna și-a transformat proprietatea în spațiu didactic. Mai precis, invită clase de elevi cu profesorii care doresc să le predea lecții de biologie sau horticultură, la fața locului, practic.
„Cât mai avem fructe în copaci, mă pun la dispoziția copiilor”
Inițiativa s-a născut după o constatare simplă: copiii nu reușeau să facă diferența între tipurile de copaci și unii nici măcar între fructe. În plus, nu cunoșteau cum cresc acestea și care este întreg circuitul de la sămânță până la consumul propriu-zis. Având în vedere că recolta de toamnă a fost boată la Cucorăni iar livada este compusă din specii diferite de arbori, Dumitru Zmău s-a gândit că ar fi un loc ideal pentru desfășurarea unei ore de curs, la științele naturii, în aer liber, scrie Adevărul.
Acum trei zile, s-a ținut prima oră de biologie la livada din Cucorăni. O clasă de gimnaziu din municipiul Botoșani a învățat despre pomii fructiferi, despre roadele lor dar și despre cum se derulează întreg procesul de la plantare la recoltare. „Am primit vizita la Livada Cucorani, a unor copii, elevi a unei școli din județul Botoșani. Scopul didactic a fost acela de a arăta copiilor, unde cresc fructele pe care le consumă”, a precizat Dumitru Zmău.
Întreaga livadă a fost efectiv transformată în spațiu de învățare. Elevii au văzut tipurile de pomi fructiferi, diferența dintre roadele acestora, chiar părțile componente și secțiuni ale fructului. Elevii au învățat despre importanța naturii, despre sursele de hrană din natură și mai ales cum se obțin acestea. ”Din spusele muncitorului, horticultor de profesie, foarte mulți dintre copii nu puteau face distincție între mere, pere, gutui și așa mai departe. Ca să nu mai vorbim despre diferințele dintre pomi!”, adaugă Dumitru Zmău. Fermierul botoșănean spune că vrea să le ofere copiilor și experiența de a gusta un fruct sută la sută natural, cultivat după metode tradiționale.
„Cât mai avem fructe pe copaci, mă pun la dispoziția copiilor”
Fermierul botoșănean spune că elevii ar trebui să învețe la școală mai aplicat, cu exemple practice din viața de zi cu zi, iar lecțiile în natură să fie ceva obișnuit. Tocmai de aceea își dorește ca livada sa să devină, cât timp sunt fructele pe ram, un spațiu didactic neconvențional, dar folositor pentru elevi. ”Cât mai avem fructe pe copaci, mă pun la dispoziția copiilor! Să vadă fructele pe pomi, nu doar la market”, conchide Dumitru Zmău.
De altfel, fermierul botoșănean s-a plâns în repetate rânduri de faptul că statul român nu face suficient pentru încurajarea producătorilor autentici, pentru cei care oferă produse cu adevărat bio. Acesta spune că fermierii suferă mai ales la capitolul desfacere a mărfii, producțiile sunt bune, dar fructele se strică în depozite. Tocmai de aceea în vară s-a decis să le dea și gratis oamenilor care treceau prin zonă, mai scrie sursa citată.