Ștefan Emanuel Covaliu, un tânăr 24 de ani din Dorohoi, masterand al Facultății de Agricultură USV Iași, a ajuns în Noua Zeelandă la o multinațională care se clasează în top trei mondial în domeniul producerii și multiplicării materialului semincer. Care a fost traiectoria tânărul inginer agronom și ce companie i-a oferit internshipul a transmis chiar el.
A optat pentru ameliorarea porumbului în Franța
Tânărul inginer agronom este în prezent masterand la programul de studii Managementul și conservarea solurilor, în anul I. În ultimul an de licență a optat pentru o bursă Erasmus în Europa, care ulterior i-a schimbat traiectoria, scrie Lumea Satului.
„În ultimul an de licență am văzut pe pagina de Instagram a Facultății că s-a deschis perioada de înscriere pentru programul Erasmus. Am fost la biroul Erasmus, unde mi s-a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez, iar după ce am trecut interviul în limba engleză mi-a rămas doar să îmi găsesc o instituție care să mă accepte. Am optat pentru compania Limagrain (LG), deoarece participasem deja la un internship în cadrul acesteia din care am dobândit foarte multe cunoștințe. Mobilitatea de practică a avut loc pe timpul verii în Franța la o stațiune de cercetare a companiei. Pe perioada mobilității am luat parte la toate etapele ce se desfășoară pe parcursul procesului de ameliorare a porumbului, unde angajații din cadrul companiei au fost foarte deschiși și mi-au explicat atât munca din teren, dar și cea din birou pe care un ameliorator trebuie să o parcurgă“, a transmis pentru Lumea Satului inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu.
O bursă Erasmus care i-a adus noi perspective
În cadrul mobilității, tânărul masterand a aflat despre compania New Seed Solution, subcontractor al companiei Limagrain (LG), care multiplică material semincer în Noua Zeelandă și care i-a oferit un internship pe o perioadă de 6 luni, începută în luna noiembrie a anului 2023 și finalizată în luna mai a.c.
„În cadrul acestui internship am avut parte de primul meu contact cu fluxul de producție al unei ferme, unde am învățat cum să lucrez cu sisteme de irigații, utilaje și softuri noi, toate acestea în cadrul unui colectiv foarte bine organizat. Pentru mine, cred că a fost un mediu excelent în care am putut să mă dezvolt din toate punctele de vedere“, mai punctează acesta.
Cum este agricultura în Noua Zeelandă?
Agricultura în Noua Zeelandă se află la un nivel foarte ridicat, în special pe partea legumicolă, deoarece dispune de o climă blândă ce favorizează o cultivare și valorificare constantă a solului pe tot parcursul unui an, dar cu posibilități mai mici din punctul de vedere al suprafețelor, care în comparația cu România sunt foarte restrânse, specifică Ștefan Emanuel Covaliu (foto).
„Însă, cele două țări se aseamănă atunci când vine vorba de utilizarea celor mai noi tehnologii în vederea optimizării de producții ridicate și de calitate cu un consum redus de resurse. Compania LG este o multinațională ce se clasează în top trei mondial și acest lucru l-am observat foarte ușor pe parcursul colaborării mele cu ei. Aceștia utilizează cele mai noi tehnologii în ceea ce privește producerea și multiplicarea de material semincer, fără a influența negativ mediul înconjurător și cu rezultate excepționale“.
Agricultura are nevoie de tineri cu soluții inovatoare
Producerea de material semincer de calitate se află la baza producției vegetale și este foarte important ca cercetarea în acest domeniu să continue și să inoveze pentru a asigura progresul, mai menționează inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu, motiv pentru care acesta recomandă acest sector.
„Recomand agricultura oricărui tânăr care nu își dorește o viață monotonă și care vrea să învețe ceva nou în fiecare zi. Este un domeniu cu multe provocări, dar care aduce cu sine la fel de multe satisfacții pe plan profesional. Recomand Facultatea de Agricultură USV Iași, deoarece conducerea acesteia împreună cu profesorii de la fiecare disciplină încearcă să ajute studenții pe toate planurile, atât din punct de vedere științific, cât și social. Un exemplu este organizarea excursiilor de studii, unde studenții iau contact cu mediul privat de afaceri și pot vizualiza și crea o imagine clară despre sarcinile pe care un inginer agronom trebuie să le îndeplinească în zilele noastre“, încheie inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu, potrivit sursei citate.