Experiență extraordinară a unor elevi din Botoșani, care s-au aflat pentru o zi în ”inima democrației europene” (foto)

Elevii au avut ocazia să adreseze întrebări eurodeputatului Marc Angel, vicepreședintele Parlamentului European.

Experiență extraordinară a unor elevi din Botoșani, care s-au aflat pentru o zi în ”inima democrației europene” (foto)

Un grup de elevi de la Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Darabani s-a aflat joi, 30 noiembrie 2023, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, cu prilejul unor activități  organizate prin intermediul Programului European EUROSCOLA.

Elevii dărăbăneni au fost însoțiți de către profesorul Sîrbu Lucian, coordonator al programului european EPAS (”Şcoli-ambasador ale Parlamentului European), la nivelul Liceului ”Dimitrie Cantemir” din Darabani, iar deplasarea în ”inima democrației europene” s-a făcut la invitaţia Parlamentului European.

În prima parte a zilei, elevii dărăbăneni au avut ocazia să adreseze întrebări domnului Marc Angel, vicepreședintelui Parlamentului European, timpul alocat dovedindu-se insuficient pentru a răspunde la toate întrebările celor prezenți în sală.

Apoi a urmat dialogul despre siguranța pe internet, purtate cu directorul executiv al Agenției Europene pentru Siguranța Cibernetică, domnul Juhan Lepassaar. Acesta a prezentat elevilor prezenți, obiectivele agenției pe care o conduce, pentru a răspunde provocărilor actuale referitoare la siguranța cibernetică și la o interacțiune cât mai prietenoasă și mai sigură cu tehnologiile de comunicare, supraveghere sau cu cele utilizate în diverse domenii de activitate.

În a doua parte a zilei, elevii au avut de dezbătut, de negociat și de votat diverse măsuri legislative privind siguranța pe internet și protecția datelor. În paralel, profesorii au fost invitați să viziteze Parlamentul European, având ocazia să participe la activitățile pregătite de organizatori. În final, cu toții s-au reunit în sala de plen, unde moderatorii au formulat concuziile întregului program, nu înainte de a evidenția rolul profesorilor coordonatori din școlile participante la acest program.

Printre elevii care au luat cuvântul în plenul Parlamentului European, s-au numărat și elevii dărăbăneni Turciac Mihai, Barbacaru Gabriel și Șchiopu Iuliana, care au adresat întrebări oficialilor europeni, discuțiile fiind purtate, în marea lor majoritate, în limba engleză, dar și în franceză sau germană.

După încheierea sesiunii de activități și a sesiunii foto, delegația elevilor de la  Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Darabani a vizitat centrul orașului Strasbourg.

De asemenea, pe traseul către sediul Parlamentului European, aceștia au avut ocazia să viziteze și alte locuri extraordinare, precum centrul istoric al orașului Budapesta și cel al orașului Praga, ambele animate de activitățile prilejuite de Târgul de Crăciun, potrivit reprezentanților liceului.

Ziua Națională a României i-a găsit pe elevii dărăbăneni pe drumul spre Viena, acolo unde spre seară, echipa Euroscola de la Darabani a beneficiat de o prezentare a orașului, în aceeași atmosferă de sărbătoare a Târgurilor de Crăciun organizate în perimetrul unor clădiri-monumente istorice precum Palatul Schönbrunn, Muzeul de Științe Naturale ori Muzeul de Istorie a Artei.

La finalul acestor activități prodigioase, profesorul coordonator Sîrbu Lucian, cel care a însoțit delegația elevilor de la Liceului ,,Dimitrie Cantemir" Darabani, a declarat:

,,A fost o experiență inedită pentru noi toți. Prilejul de a te afla pentru o zi întreagă în cel mai înalt for european este cu adevărat unul special. Emoțiile pe care le-am avut cu toții până am trecut de filtrele de securitate, au fost însă repede risipite datorită gazdelor noastre, funcționarele care ne-au întâmpinat cu multă căldură, făcându-ne să simțim că facem cu adevărat parte din familia Uniunii Europene. Fără prea mult fast, fără protocoale foarte rigide, dar cu mult profesionalism și multă răbdare, cu îndrumări clare, cu spații prietenoase de primire și dialoguri de bun-venit, totul a fost foarte plăcut și mult, mult mai ușor pentru noi. Acum, pe moment, poate că unii elevi nu realizează încă, pe deplin, ce însemnătate a avut prezența lor la acest eveniment și în ce sală cu semnificații europene și internaționale s-au aflat. Țin să-i felicit acum și să apreciez felul cum au înțeles să-și reprezinte orașul și țara în Parlamentul European de la Strasbourg, inima democrației europene!”

”Mulțumesc Biroului Parlamentului European în România, pentru încrederea acordată și pentru îndrumările de pe toată durata pregătirii", a transmis profesorul coordonator Sîrbu Lucian de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir" din Darabani.

Parlamentul European a creat Programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din statele membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei și de a-și împărtăși viziunile și așteptările.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
756

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
72

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
296

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...