Emoții la festivitatea de deschidere a anului universitar la Filiala Botoșani a UAIC. Peste o sută de studenți sunt înscriși la programele de licență și master (video)

Emoții la festivitatea de deschidere a anului universitar la Filiala Botoșani a UAIC. Peste o sută de studenți sunt înscriși la programele de licență și master (video)

Astăzi, 3 octombrie, a avut loc festivitatea de deschidere a anului Universitar 2022 – 2023 la Filiala din Botoșani a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La nivelul filialei din Botoșani sunt disponibile două programe de licență și una de master.

La eveniment au participat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, lector universitar Sorin Mocanu în locul profesorului universitar doctor Tudorel Toader, rectorul Universității, decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), cadre universitare și studenți. Au mai fost așteptați președinta Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, Doina Federovici, prefectul Sorin Cornilă și directorul Colegiului Național „A.T. Laurian”, Ioan Onofrei.

Festivitatea a debutat cu intonarea celui mai popular cântec din mediul academic, și anume „Gaudeamus Igitur”, care s-a auzit pentru a doua oară la Botoșani într-un astfel de cadru.

„Îmi revine onoarea și plăcerea de a transmite salutul domnului profesor universitar doctor Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în acest moment al deschiderii anului universitar la filiala Botoșani a Universității. Suntem plăcut impresionați de succesul pe care programele noastre, propuse începând cu anul trecut, aici, la Botoșani, anul acesta având un număr aproximativ de 120 de studenți și 20 de masteranzi. Este vorba despre trei programe: două de licență, aparținând Facultății de Economie, și un program de masterat aparținând Facultății de Litere”, a declarat în deschiderea evenimentului lector universitar Sorin Mocanu.

„Bine ați venit la Botoșani. Atunci când am pus bazele acestei filiale la Botoșani am fost încrezător pentru că am primit încredere din partea domnului profesor universitar doctor Tudorel Toader, rector al UAIC, care ne-a transmis, mie și colegilor care au fost prezenți la primele întâlniri cu doamna președintă a Consiliului Județean și cu ministrul Marius Budăi, că sunt interesați și este un lucru extraordinari să avem o filială la Botoșani, care să oferă posibilitatea de a-și continua studiile celor care nu se pot deplasa la Iași din diferite motive. Acest lucru s-a realizat, avem o Filială la Botoșani și una de succes. Sunt convins că acest succes va continua. Datorită numărului mare de studenți pe care îl avem pentru programele pe care le propuneți dumneavoastră vor veni și alte facultăți aici, la AT Laurian deocamdată, până vom avea un sediu pe măsura prestigiului universității. Vă doresc succes în acest nou an și vă asigur că veți avea parte de cunoștințe la nivel înalt”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Pentru studenții din Botoșani sunt disponibile două programe de licență, și anume Administrație Publică și Finanțe și Bănci din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), și un program de master din cadrul Facultății de Litere, anume Retorica discursului științific, literar, jurnalistic, publicitar și electoral.

„Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră la deschiderea anului universitar în cadrul Filialei din orașul dumneavoastră. Aș vrea să încep prin a felicita noii studenți pentru că au intrat în comunitatea UAIC. Fie ca acești ani pe care îi veți petrece alături de noi să fie cei mai frumoși din viața dumneavoastră. Îmi aduc aminte că pe vremea studenției se zicea că această perioadă este cea mai frumoasă. Exact cum a zis și domnul primar. FEAA oferă două specializări studenților din Botoșani, și anume administrație publică și finanțe și bănci. Programul de administrație publică este destinat cu precădere celor care doresc să se implice în viața comunității, iar după ce absolvă această specializare au posibilitatea de a se dezvolta cariera profesională în instituții publice la nivel local, național, dar și european”, a precizat profesor universitar doctor Sorin Gabriel Anton, decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).

Potrivit acestuia, în primul an la specializarea de administrație publică sunt înscriși un număr de 49 de studenți, iar în anul II sunt înmatriculați 93 de studenți.

„Evoluția numărului de candidați la acest program ne arată că această specializare este interesantă pentru comunitatea tinerilor din Botoșani”, a adăugat decanul FEAA.

„Programul de finanțe și bănci reprezintă etalonul educației financiare, asigurând studenților din Iași și Botoșani deopotrivă competențe și abilități cerute de o gamă largă de angajatori, firme mici și mijlocii, companii multinaționale etc. Aici avem înscriși în primul an număr de 27 de studenți înmatriculați”, a mai spus acesta.

Filiala din Botoșani a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are un număr aproximativ de 120 de studenți înscriși în programele de licență și 20 de studenți înmatriculați pentru programul de master.

„Subliniez că toți studenții de la filiala Botoșani beneficiază de aceleași drepturi și obligații ca și studenții de la Iași. Desigur că este o plăcere să vedem interesul pe care îl arată oficialitățile din Botoșani, sprijinindu-ne în acest demers al nostru și îi mulțumesc personal domului primar pentru toate eforturile pe care le-a depus începând cu anul trecut pentru această filială, pentru că este foarte important ceea ce o filială poate face pentru comunitate și anume păstrează, crește și transmite generației următoare cunoașterea, cultura, iar ceea ce se învață la universitate nu se rezumă doar la informații, nu se rezumă doar la metode, ci înseamnă în primul rând a căpăta o virtute. Scopul universității este de a construi oameni mai buni, care să se înalțe deasupra sentimentelor construind o bază rațională solidă, de pe care să poată lua decizii, să poată gândi, să poată simți și să contribuie la dezvoltarea comunității”, a mai spus lector universitar Sorin Mocanu.











 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ocrotitorul municipiului Botoșani cinstit în prezența a sute de oameni și a unui sobor de preoți în frunte cu ÎPS Teofan! (foto, video)

Marţi, 23 Aprilie 2024
529

Sute de botoșăneni au participat, marți dimineață, la slujba închinată ocrotitorului municipiului reședință de județ. De la ora 09:00 a avut loc primirea Înaltpreasfințitul Teof...

Activistul civic Bogdan Cărăușu a intrat oficial în cursa electorală. „Am înțeles că eu făceam de fapt politică” (foto, video)

Duminică, 21 Aprilie 2024
588

Duminică după-amiază, Bogdan Cărăușu și-a anunțat, oficial, candidatura pentru Consiliul Local al Primăriei municipiului Botoșani, în mod independent.Bogdan Cărăușu activează &...

Pași importanți pentru realizarea Șoselei de Centură a Botoșaniului! (foto, video)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1752

Proiectul pentru realizarea Șoselei de Centură Ocolitoare a municipiului Botoșani a fost scos la licitație. Tronsonul de 10 kilometri va avea continuitate în Drumul Expres Botoșani – ...