Elevii și studenții se unesc împotriva proiectului PSD care permite campanii electorale în școli: Vrem o educație curată, depolitizată!

Elevii și studenții se unesc împotriva proiectului PSD care permite campanii electorale în școli: Vrem o educație curată, depolitizată!

Răspuns dur al studenților și elevilor față de încercarea PSD de a permite desfășurarea de campanii electorale în școli. Consiliul Național al Elevilor și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești “condamnă sever proiectul de lege” care propune modificarea legii pentru alegerea Președintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unitățile de învățământ. “Vrem o educație curată, depolitizată!”, spun tinerii, într-o luare de poziție comună.

"Campaniile electorale în școli sau universități trebuie să fie interzise în continuare, iar noi tragem un semnal de alarmă, punctând faptul că ne dorim o educație curată, depolitizată", spun Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-un comunicat de presă. 

Poziția comună a Consiliului Național al Elevilor și Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești

"Vrem o educație curată, depolitizată!

Este bine cunoscut faptul că este interzisă realizarea unei campanii electorale în școli sau universități. Sau, mai bine zis, era, deoarece un nou proiect de lege dorește schimbarea acestui aspect, modificare dur criticată de către principalii actori ai acestor instituții.

Astfel, Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), reprezentanții legitimi ai elevilor, respectiv ai studenților la nivel național, condamnă sever proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unitățile de învățământ.

Încălcând prevederi fundamentale enunțate în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care stipulează independența față de doctrine politice și interdicția activităților de natură politică în unitățile de învățământ, acest proiect de lege le exclude tocmai pe acestea de pe lista locurilor unde propaganda de acest fel este interzisă, motiv pentru care tragem un semnal de alarmă ferm.

Este inacceptabil ca, după ani de luptă pentru delimitarea unităților de învățământ față de mediul politic, să se propună permiterea activităților de propagandă electorală tocmai în locurile unde sunt formați copiii și tinerii. În același timp, în contextul în care este vizată elaborarea unei noi legi a educației, ne dorim ca acele principii sănătoase să se păstreze.

Considerăm că proiectul ignoră unul dintre pilonii unui sistem de învățământ calitativ, și anume distanțarea mediului educațional față de cel politic. Mai mult decât atât, această propunere legislativă încurajează, prin conținutul său, introducerea persuasivă a doctrinelor politice în comunitatea școlară și universitară, fapt care nu poate atrage după sine altceva decât perturbarea procesului instructiv-educativ și mușamalizarea adevăratelor probleme cu care se confruntă elevii și studenții din România la momentul actual.

„Se vorbește adesea despre impactul major pe care mediul de învățare îl are asupra unui elev, însă de prea multe ori rămânem cu simple cuvinte. Comunitatea școlară trebuie să fie una propice dezvoltării armonioase a tânărului, independentă de doctrine politice, prozelitism religios și alte influențe externe. Ne dorim ca principiile enunțate în Legea Educației Naționale să cântărească mai mult pentru clasa politică actuală, care să conștientizeze într-un final că acestea sunt indispensabile pentru un sistem educațional sănătos.” - a declarat Ioana Băltărețu, Președinte CNE.

„Depolitizarea sistemului de educație reprezintă unul dintre principalele deziderate ale studenților din România, și nu numai. Din păcate, câtă vreme nu va exista o voință politică și o presiune suficient de importantă din partea societății românești, acest lucru nu se va întâmpla. Faptul că ne complăcem în această situație determină situații precum cea din prezent, în care Parlamentul României este pe cale să oficializeze intrarea unităților de învățământ în arena electorală. Destul e destul. Poate că este momentul în care să reflectăm mai mult la cât de dăunătoare este politizarea sistemului educațional din România și să spunem stop!” – adaugă Marius Deaconu, Președinte ANOSR"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1098

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
310

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
271

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...