Elevii obligați să își plătească naveta, IȘJ Botoșani dă vina pe încâlcelile birocratice

Unii transportatori din Botoșani le solicită elevilor navetiști plata abonamentelor pentru luna decembrie, deși legea prevede gratuitatea acestora.

 

Părinții elevilor care fac naveta pe ruta Dorohoi, Dumeni, Cordăreni, Vorniceni sunt nemulțumiți de faptul că, pentru luna decembrie 2023, firma transportatoare a solicitat plata abonamentelor direct de la elevi, întrucât pentru lunile octombrie și noiembrie 2023 Ministerul Educației nu a decontat cheltuielile cu transportul acestora.

Într-o scrisoare transmisă pe adresa Consiliului Județean Botoșani, părinții elevilor navetiști solicită insistent rezolvarea problemei privind transportul liceenilor.

”Nu sunt primiți în autobuz!”

”Mă adresez în numele navetiștilor (elevi, nota red.) din localitățile Cordăreni și Vorniceni, care sunt presați de firma de transport să achite abonamentele pentru luna decembrie. Am plătit și pe luna septembrie, doar în octombrie și noiembrie li s-a dat elevilor abonament gratuit. Majoritatea părinților nu au venituri, nu dispun de bani pentru abonamente la copii. Am citit în presă că și în alte localități din județ este aceeași problemă și că părinții sunt nevoiți să țină copiii acasă, deoarece dacă nu plătesc nu sunt primiți în autobuz”, susține părintele unui elev care face naveta zilnic de la Cordăreni la Dorohoi.

”Vă rog să discutați cu transportatorii. Ei și-au asumat când au semnat contractul pentru o asemenea afacere. Trebuie să fie înțelegători, că își vor primi banii, arată în continuarea scrisorii același părinte.

Nu doar solicitarea plății abonamentelor îi nemulțumește pe părinți, aceștia reclamă și condițiile în care sunt transportați liceenii, de multe ori viața acestora fiind pusă în pericol.

”Nu mai spun în ce condiții transportă elevii: nu au căldură, ușile se deschid în mers, se defectează frecvent”, susțin părinții copiilor navetiști.

Părinții cer rezolvarea urgentă a situației.

”Venim cu rugămintea de a se rezolva problema urgent, pentru binele copiilor și al învățământului!”, transmite părintele nemulțumit.

Hățiș birocratic!

Referitor la această problemă, Cristina Bălăucă, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, a explicat pentru Știri.Botoșani.Ro Inspectoratul a întocmit din timp documentația necesară, dar cu toate acestea banii nu au ajuns la transporatori.

Din luna octombrie 2023, conducerea Inspectoratului a întocmit documentația privind decontarea cheltuielilor cu naveta elevilor la nivelul județului, dorindu-se respectarea legii în această privință, doar că transportatorii nu au primit niciun ban până în prezent”, a declarat Cristina Bălăucă, inspectorul general adjunct, adăugând că: ”operatorii de transport au înaintat către Inspectoratul Școlar Județean Botoșani facturile emise în această perioadă, care trebuiau plătite în termen de 30 de zile. Din informații neoficiale, marți, 5 decembrie 2023, are loc o ședință la Ministerul Educației pe tema decontării cheltuielilor cu naveta elevilor, și urmează ca în cel mai scurt timp să fie rezolvată această problemă”.

Potrivit reprezentantului IȘJ, Consiliul Județean Botoșani a sprijinit Inspectoratul în demersul său prin punerea la dispoziție a listei cu operatorii de transport cu care se poate coopera și traseele pe care aceștia operează, în baza contractelor de atribuire, încheiate în urma licitațiilor care se fac o dată la 4 ani.

Aceste contracte expiră anul acesta, la 31 decembrie 2023, și este posibil ca întârzierile la plată să fie datorate acestui fapt, dar este puțin probabil”.

În opinia reprezentantului Inspectoratului Școlar județean Botoșani, ”problema plăților pentru transportul elevilor navetiști ar trebui să se rezolve cât mai curând, întrucât 21 de județe au primit deja sumele necesare decontării cheltuielilor cu naveta elevilor, pentru perioada octombrie – noiembrie 2023”.

”De aici și supărarea transportatorilor, că la Botoșani nu s-au dat bani. Eu le-am explicat că dacă s-au făcut plăți, înseamnă că sunt bani și că nu sunt probleme. I-am rugat să accepte, dar îi înțeleg și pe ei. Practic au plătit șoferii în perioada asta și au plătit TVA-ul, și nu au primit nimic. Au făcut o groază de plăți și nu au primit nimic”, susține reprezentantul Inspectoratului Școlar județean Botoșani.

Apel la înțelegere!

”Documentația este pregătită, facturile sunt pregătite pentru a fi trimise la Ministerul Educației, și cum sosesc banii, aceștia vor fi virați în contul transportatorilor, pentru ca să poată emite din nou abonamente gratuite, dar până atunci operatorii nu mai acceptă să presteze servicii de transport fără să fie plătiți”, susține inspectorul general adjunct Cristina Bălăucă.

”Practic, rezolvarea problemei ține de Ministerul Educației care face plățile după ce primește un aviz de la Agenția Națională de Transport Auto. Am trimis și noi și Consiliul Județean aceeași documentație la minister”, a adăugat reprezentantul Inspectoratului Școlar.

Reprezentantul IȘJ cere puțină răbdare și înțelegere atât transportatorilor, cât și părinților care și-au exprimat nemulțumirea.

”Am rugat părinții care ne-au contactat și elevii să cumpere câte un bilet dus-întors pentru câteva zile, să nu cumpere abonament pentru o lună, pentru că Inspectoratul nu are cum să deconteze aceste sume, sub nicio formă”.

 

Spune-ne opinia ta